13 december 2008

Web 3.0 en sociale apparaten


Tjongejonge, ik blijf vandaag maar aan de gang - niet op m'n blog trouwens - maar er is dan ook maar één ding erger dan te veel dingen op m'n bureau, en dat is te veel dingen in mijn hoofd.

Zo las ik vandaag in het Brabants Dagblad - dus nu twijfel ik weer of ik hem écht wel de deur uit moet doen - over web 3.0. Over wat dat nou precies was.

Tja, nou dacht ik daar al een paar verschillende betekenissen voor te hebben, van een semantisch web tot een driedimensionaal web tot een web waarin professionals zich bij de wijze crowds van het web 2.0 voegen, maar dit was toch weer anders.

Volgens Boris Veldhuijzen van Zanten (volgens de krant een van de eerste internetondernemers in Nederland) is web 3.0...

.
..een verzamelnaam voor mensen die met elkaar in verbinding staan en apparaten die draadloos met elkaar praten. (...) Door alles met elkaar te verbinden, ontstaan nieuwe sociale netwerken. Niet alleen tussen apparaten en mensen, maar ook tussen apparaten onderling.


Niet alleen computers trouwens, want huishoudelijke apparaten gaan eveneens online.

Ach, misschien ligt alleen de nadruk telkens net een tikkie anders. Een paar alinea's later volgt misschien wel de beste definitie die ik tot dusver heb gehoord: "Het internet van de dingen."

Mooi hè? Sociale apparaten... Dan hoeft niemand zich ooit meer eenzaam te voelen, want je kunt altijd praten tegen je apparaten. Tenzij ze je buiten het gesprek houden natuurlijk. Druk bezig met dingen opzoeken of zo.

Plaatje

5 opmerkingen:

 1. Precies hetzelfde stuk stond ook in de PZC. Ik vond het een beetje een vreemd artikel, maar sociale apparaten, dat klinkt wel aardig inderdaad :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had het artikel alleen gezien, nauwelijks gelezen. Word ik al moe van de term web 2.0, en dat loopt nog, web 3.0 dat is al voorbij voordat het begint denk ik zo.
  We hebben dringend behoefte aan een nieuw begrip voor wat zich afspeelt in de digitale wereld.

  Voorlopig spreekt het communiceren met apparaten, geprogrammeerd sociaal, dus met weinig verrassingen en heel veel sociaal correct uitlatingen, mij niet aan.

  Voor je het weet tweet mijn auto dat ik moet gaan rijden omdat ie ut zo koud heeft. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Edwin: Het enige wat ik denk na het lezen van een dergelijk artikel is: iemand ziet z'n naam graag in de krant vermeld als deskundige.

  Voor de rest onthoudt 'het grote publiek' alleen dat het straks niet meer zelf boodschappenlijstjes hoeft bij te houden, omdat de koelkast dat gaat doen. (Of stond dat voorbeeld er dit keer niet in?)

  @Luud: Ik ga heel die term gewoon vermijden. Hij is nou al verwarrender dan dat-ie iets duidelijk maakt.

  Als je niet uitkijkt, krijg je straks nog een soort van concurrentiestrijd tussen mensen die menen écht te weten wat de kern van web 3.0 is. Een soort van definitieruzie.

  Het is de laatste tijd gewoon 'in' om met versienummertjes te werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Cool, ik heb al een sociale broodrooster, nu nog die sociale friteuse ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Daniëlle: Het wordt nog gezellig in de keuken! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.