13 januari 2012

Oorlogsdocu over meneer Kees en meneer Henk


Op YouTube zag ik gisteren de tv-documentaire Meneer Kees en meneer Henk: Misset in oorlogstijd passeren. Ik kopieer en plak hieronder even de intro daarbij:


Hoe dienstbaar moet je als werkgever zijn aan de bezetter? Hoe ver ga je als je weet dat veel mensen afhankelijk zijn van jouw bedrijf?
Die vragen komen aan de orde in een documentaire over de gebroeders Kees en Henk Misset, eigenaars van de gelijknamige drukkerij en uitgeverij in Doetinchem. Tot 1940 waren de mannen van onbesproken gedrag. Maar na de bevrijding werden ze van collaboratie beschuldigd. Omdat hun krant, De Graafschapbode, tijdens de oorlog gewoon was blijven verschijnen met artikelen van NSB-redacteuren. Ook bleek hun bedrijf veel geld te hebben overgemaakt aan pro-Duitse organisaties. De vrouw van Kees onderhield bovendien intieme relaties met Duitse militairen, terwijl zijn dochter zich verloofde met een lid van de Waffen-SS, een man die door Kees als mogelijke opvolger werd gepresenteerd. Aan de andere kant hielp Kees verzetsmensen door hun salaris door te betalen, Duitse stafkaarten toe te spelen en illigale publicaties te drukken. Uiteindelijk raakte hij alles kwijt, zijn vrouw en dochter, zijn bedrijf, zijn gezondheid en zijn reputatie.
De documentaire Meneer Kees en meneer Henk probeert de waarheid over de twee broers te achterhalen en schetst de dilemma’s van veel ondernemers tijdens de oorlog. De makers hebben onder meer gebruik gemaakt van het dagboek van een van de medewerkers van Misset. Daarnaast is uitvoerig onderzoek gedaan in diverse archieven. Een deel van de documentaire bestaat uit nagespeelde scènes.

Het geheel bestaat uit vier delen: deel 1, deel 2deel 3 en deel 4 zijn sinds gisteren gewoon online te bekijken. En dat is de moeite, want het is een mooie docu.

Volgens de begeleidende website moet dat vierde deel trouwens nog worden uitgezonden, maar in werkelijkheid is die tv-uitzending al driekwart jaar achter de rug. Jammer, want daarna zouden er allemaal extra bronnen beschikbaar worden gesteld. Is iemand bij Zinopsis de site (die overigens fraai is vormgegeven, maar qua gebruiksvriendelijkheid wat te wensen overlaat) misschien vergeten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.