6 april 2012

Hoeren in archieven

"Damesbediening" voor echte heren
Of ze er na haar promotie van deze week nog veel tijd voor krijgt, da's een tweede, maar mijn lieve, brave Wilma houdt er in haar vrije tijd een ondeugend onderzoek op na: prostitutie in de negentiende eeuw

Als uitvloeisel van haar afstudeeronderzoek naar Zedelijk Haarlem heeft ze een paar maanden geleden het speuren naar hoeren in archieven weer opgepakt. Toen de strafvonnissen van de Arrondissementsrechtbank Haarlem online kwamen en later ook nog de Krantenviewer van het Noord-Hollands Archief was ze toch weer verloren aan de dames van lichte zeden. Dozen papierwerk moesten uit de berging worden gehaald, oude aantekeningenboekjes werden weer geopend, aangevuld en nieuwe bronnen geraadpleegd.

Centraal in het onderzoek (dat zich nog vooral richt op Haarlem) staan bordeelhoudster Cornelia Winkelaar-Hermans en prostituee Alida Louisa Swam. Op haar weblog houdt ze lijstjes met bronnen en literatuur bij en bovendien legt ze gevonden gegevens over bordeelhouders en prostituees voortaan vast in een wiki. Af en toe schrijft ze een aardig artikel op de blog, zoals laatst over prostitutie in de kroeg.

Regelmatig, soms op de meest ongelukkige momenten, krijg ik details van haar onderzoek en allerlei nieuwe ingevingen te horen, of mag ik allerhande vragen beantwoorden over archiefonderzoek. Ze is erg gepassioneerd over haar onderwerp, denk ik dan maar. En stiekem vind ik dat zelf ook wel erg leuk hoor.

In Noord-Holland zijn weer nieuwe kranten gescand, in Antwerpen kun je voortaan naamdossiers van prostituees opvragen en in Leiden hebben ze blijkbaar unieke prostitutieregisters. Als je nog onderzoekstips voor Wilma hebt, dan graag! Liefst een beetje in de buurt van Den Bosch hè, zodat het onderzoek voor mij ook leuk blijft...

Gerelateerd
- Ik heb je lief

9 opmerkingen:

 1. In de archieven van de politie kun je heel mooie documenten aantreffen. Zoals een lijst van 'verdachte hôtels' in Amsterdam, met allerlei namen adressen en dergelijke. Wilma dient dan wel naar Amsterdam te komen en is dan dus even niet in Den Bosch...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Richard: Dank voor de tip! Ik zag dat je ook al een email had gestuurd met daarbij wat scans. Dat scheelt weer een reisje! Ik geef die mail door aan Wilma, die er vast wel raad mee weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Richard Hartelijk dank, Richard. Ik ben er erg blij mee. Zou ik de scans ook online kunnen zetten? Dan plaats ik ze ook bij het bronnenoverzicht op mijn blog.

  En dank @Chris natuurlijk voor de mooie blogpost ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toevallig heb ook net iets over dit onderwerp gepubliceerd, het betreft overigens wel Amsterdam (en niet Haarlem of Den Bosch). Zie http://gijsgenealog.blogspot.com/2012/03/publieke-vrouwen.html. Misschien levert het Wilma nog een idee op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Gijs: Dank voor deze tip! Die database vormt een geweldige bron.

  Wilma zoekt ook veel in het bevolkingsregister, vooral in de dienstboderegisters. Ik zal haar je link tippen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig he, passie! Wat me nog het meeste intrigeert is het verhaal achter het verhaal. Waar komt de passie van Wilma vandaan? Wat maakt nou echt dat ze hier (bij wijze van spreken) 's nachts voor op staat?
  Soms wil je trouwens het antwoord op dit soort vragen niet echt weten omdat passies kunnen verdwijnen als de vraag achter de vraag een plek heeft gekregen. En dat zou ook weer zonde zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Marina: Da's een vraag voor Wilma. ;-) Ik zal hem eens aan haar voorleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Marina tja, die vraag is mij diverse malen al gesteld. Ik heb op mijn blog aangegeven wat mij fascineert aan het onderwerp. http://prostitutieindenegentiendeeeuw.blogspot.com/p/over-deze-blog.html

  Ik ben altijd geboeid door keuzes die vrouwen maken. Waarom kiest de ene vrouw voor een bestaan als prostituee en de ander niet.

  Bovendien fascineert me het dagelijks leven in de negentiende eeuw - de eeuw waarin de moderne maatschappij vanaf eind jaren '60 is ontstaan.

  Hoop dat dit verhaal een beetje antwoord geeft op je vraag :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Wilma

  Geboeid zijn door keuzes die vrouwen maken, vind ik een mooie. Je bent er zelf ook ééntje tenslotte, zo'n vrouw die keuzes maakt.
  Ik kijk soms naar zwervers en denk: dat had ik kunnen zijn als het net iets anders was gelopen. Boeiend, zeker te weten.

  Dank voor je reactie

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.