5 februari 2007

De functies van een archief

Wat kun je nu dus met dat vorige bericht? Dat was de vraag. Moeten alle archivarissen zich op Second Life storten of zo? Nee hoor, alleen geloof ik dat er meer aandacht moet komen voor e-communities. Ik zal proberen mijn gedachtengang uit te leggen.

Vroeger was de wereld van het archiefonderzoek redelijk eenvoudig. Als je onderzoek wilde doen, dan ging je naar een archief. Wilde je wat vragen, dan schakelde je de hulp van een archivaris in. En in de kantine ontmoette je mede-onderzoekers, die je ook weer verder konden helpen. Het was er zelfs wel gezellig...

Maar wat wij de studiezaal noemen, is al een paar jaar niet meer de studiezaal van onze bezoekers, of klanten. Je moet dat woord vanaf nu dan ook maar even vergeten. De studiezaal is namelijk gewoon een fysieke ruimte waarin een aantal functies samenkomen, die interessant zijn voor onze klanten. En om die functies gaat het nu echt. Laten we dus gewoon maar eens kijken naar een aantal van die functies. Oké?

Zo was het archief de enige plek waar de noodzakelijke bronnen ingezien konden worden. Ook was er deskundige hulp - ik heb het over onszelf hè - en kon je er andere onderzoekers ontmoeten om informatie uit te wisselen. Dus onderzoek zonder archiefbezoek? Eigenlijk onmogelijk. Alle onderzoeksfuncties kwamen samen in de studiezaal.

En nu?

Er staat al een berg informatie online. Niet alleen toegangen en indexen, maar ook steeds meer de originele bronnen zelf. En echt niet alleen op de websites van archieven hoor! Een goed voorbeeld van een particulier initiatief is het lovenswaardige project Van papier Naar Digitaal.

Voor hulp kun je terecht op allerlei websites, met veel nuttige informatie. Hiervan is geneaknowhow.net een prima voorbeeld. En ook kun je natuurlijk je vragen kwijt op internet, bijvoorbeeld in een nieuwsgroep als Genealogie Benelux of in een van de talloze regionale varianten. Deskundige onderzoekers volgen deze groepen ook en er is een handig berichtenarchief. Handleidingen, cursussen... allemaal online beschikbaar!

Deze voorbeeldwebsites zijn ook nog eens allemaal met elkaar verbonden. Los van onze archiefdiensten is zo dus een e-community - en zo zijn er nog veel meer - ontstaan, die de ons vertrouwde studiezaal in snel tempo overbodig maakt. We helpen daar zelf trouwens hard aan mee hè! En dat is allemaal prima... ;-)

Een volgende keer meer hierover. Dus tot later!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.