9 februari 2008

Iets maken van/in je community


De laatste week heb ik wat nagedacht over hoe je een online community - in mijn geval even specifiek die rond Archief 2.0 - levend houdt, interessant voor iedereen en ook nog eens een zinvol bestaan laat leiden.

Vorige week vroeg Marina me om gedurende haar afwezigheid even de groep Digitaal Inlichtingenwerk op Bibliotheek 2.0 bij te houden. Ook zei ze wel eens te willen praten over het aan de praat houden van zo'n community. Hoe lang blijf je aan een paard trekken? Hoeveel en welke moeite moet je doen om mensen erbij te betrekken? Wanneer is je community geslaagd? Enzovoort. Lijkt me een boeiend gesprek!

Ook Edwin blijkt hier de laatste tijd wat mee bezig, getuige dit bericht op z'n blog en een reactie op mijn eigen open vragen in Archief 2.0.

Stavaza
Al ongeveer 50 archivarissen (en wat anderen) houden zich inmiddels binnen de muren van de Archief 2.0-community schuil.

Een klein, maar langzaam groeiend clubje van mensen is actief met bloggen, met reageren op het forum, met het plaatsen van video's of het meewerken aan de ArchiefWiki. Een aantal anderen levert zo nu en dan een bijdrage, maar de meeste leden volgen de club van het bekende afstandje.. of zijn misschien al afgehaakt. Geen idee.

Daar probeer ik dus op m'n eigen manier wat achter te komen. Heel lang geleden had ik wat eenvoudige doelstellingen voor mezelf, met het opstarten van deze club. Ik geloof dat dat wel aardig op de rails staat nu. Maar ik heb het idee dat er méér is. Ik weet alleen niet wat. Meerwaarde..

Plussen
Langzaam maar zeker vogel ik een beetje voor mezelf en met anderen uit hoe dat allemaal het beste werkt rond zo'n community. Een dikke plus vind ikzelf dat al die archivarissen zich nu al op de een of andere manier bezighouden met archief 2.0, er minimaal kennis van nemen.

Grote plussen zijn het uitwisselen van ideeën, het delen van kennis en toffe websites, het samen volgen van een congres om direct te kunnen reflecteren op het een en ander (en gezellig uit eten te gaan) enzovoort. Allemaal plussen.

Maar het moet er niet bij blijven, denk ik. Voor de meesten is het namelijk van belang dat al die plussen uiteindelijk zoden aan de dijk zetten. Dus dat je er iets aan hebt, in het dagelijks werk. Lees bijvoorbeeld de reactie van Henny op die vragen van me.

Maak er wat van!
Het leveren van een product of toepassing dus, te gebruiken in je werk.

De vertaling van het manifest voor de archivaris 2.0 is zo'n product. Yvette liet me een tijdje terug weten dat dit manifest inmiddels op het Nationaal Archief wordt ingezet, om rond het project voor een nieuwe website medewerkers mentaal klaar te stomen voor dingen die komen gaan. Da's mooi, toch?

De ArchiefWiki is ook zo'n product. Het opzetten daarvan heeft zelfs enkele slapende leden wakker gemaakt - de wiki bleek een trigger voor hen om actief lid te worden - en ook zijn enkele nieuwe leden speciaal voor de wiki een kijkje komen nemen. Da's ook mooi, toch?

Brainstormen?
Het leveren van een product dus. Al dat online sociaal genetwerk moet wel tot iets leiden.. uiteindelijk.. blijkbaar.. misschien.. Ik ben niet de expert.

Misschien moeten we daar gewoon eens met wat mensen over brainstormen? Is dat een idee? Mensen uit verschillende communities, die met hetzelfde probleem.. euh.. uitdaging worstelen?

Lijkt mij een goed plan! :-)

9 opmerkingen:

 1. En anders mij wel ^^

  Ik vind overigens dat voorbeeld van dat manifest heel waardevol. Het is zomaar een product dat er semi-terloops uit voort is gekomen maar het is wel concreet en wordt ook nog gebruikt.

  Dat soort dingen vind ik het mooist. Dat je het niet constant in beweging kunt houden en iedereen naar de zin maken lijkt me helder inmiddels maar met de actieve mensen toch tot resultaten komen: prachtig toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Marina/Edwin: Nou, dan moesten we zoiets maar eens doen hè?

  Marina zou binnenkort toch al wel contact met me opnemen voor het bijkletsen daarover. Als Edwin gelijk kan aanschuiven, dan wordt het vast een gezellige avond (of middag of wat dan ook).

  Misschien moeten we kijken of er nóg belangstellenden zijn? Laten we over die brainstorm eens een mailstorm loslaten.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Christian,

  Ja, leuk!

  Is er binnenkort misschien een bijeenkomst in den lande waar we elkaar zouden kunnen ontmoeten? Ik zou eventueel bij U Game, We learn kunnen zijn (hoewel ik dan ook een ander congres heb, maar het leven is nou eenmaal keuzes maken :-)) Of iets anders gemeenschappelijks? Is jouw werplek, Christian, bijvoorbeeld nog leuk voor een excursie o.i.d? (De mijne niet, kan ik je vertellen :-))

  Heb je een idee wie er nog meer "worstelen" met het communitygevoel? (Op wie willen we die mailstorm loslaten?)

  Marina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marina: Bij dat congres ben ik zelf niet bij - keuzes maken hè - en verder staan er voor mij (gelukkig) weinig congressen op het programma binnenkort. In april de eerstvolgende, waar ik zelf op moet treden, in Brussel (een sessietje over web 2.0 en archieven, samen met Luud).

  Mijn werkplek in Den Bosch is trouwens erg leuk voor een excursie hoor! Ik werk namelijk in de Citadel, een oud fort uit de zeventiende eeuw. Mooi voor een rondleiding, nog los van de oude stukken!

  Ik denk dat in ieder geval Luud (mijn Archief 2.0-compaan) ook mee wil doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Christian,

  Laten wij gewoon een afspraak in Den Bosch plannen dan en een open invitation sturen voor wie aan wil sluiten? Misschien wil Danniëlle nog meebrainstormen zat ik te denken.

  Maandag 25 of woensdag 27 februari bijvoorbeeld?

  Groet, Marina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Marina: De woensdag moet lukken. Laat me even een tijd weten, dan leg ik iets vast hier aan ruimte en koffie en zo, en ik zal op/in m'n blog/community een bericht plaatsen. Ik hoor weer van je! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. he, ha, ho!

  Uurtje of 15.00 en dan een leuke rondleiding met aansluitend een brainstorm en dan eventueel nog borrelen?

  Fijn weekend!

  Marina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Marina: Prima! Zo'n rondleiding duurt een uur of zo, daarna praten we wat - tot het gebouw sluit - en vervolgens kunnen we in het centrum van Den Bosch vast wel iets leuks vinden om nog verder te beppen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.