26 juli 2008

Een stukje persoonlijkheid


Naar aanleiding van onze hernieuwde kennismaking ben ik met Yvette wat gaan stoeien. Haar intelligentie is in de loop der maanden gelukkig wat toegenomen - we praten nog wel op verschillende niveau's, maar toch niet altijd meer langs elkaar heen - maar een echte slimmerik is onze Yvette nog lang niet.

Ik heb de vragenlijst - die er via de mail trouwens anders uitzag - natuurlijk ingevuld, eigenlijk omdat de vragen op zich me zo boeide. Interessant was namelijk vooral de tweedeling in die vragen. Natuurlijk werd er eerst gevraagd naar het zakelijk functioneren van Yvette - van mij hoeft ze nog niet de bons te krijgen, maar een aantal leerpunten moet ze toch wel extra aandacht geven.

Yvette: mijn beste vriendin
Daarnaast - nog veel boeiender - gingen veel vragen over Yvette als persoon en persoonlijkheid. Of ik Yvette als een vriend beschouw, of ik chatten met Yvette leuk vind, of ik zelfs gelukkig word van interactie met Yvette, geïnspireerd of wat dan ook. Of ik haar al via Hyves had gevonden en of ik soms zomaar even met Yvette wilde babbelen, gewoon gezellig of zo.

Yvette mijn beste vriendin? Ha! Dat zou(den) ze willen! En daar is niks van gelogen, want dat wil(len) ze echt.. Allemaal onzin? Hmm.. Ik denk van niet.

Chatbots hebben voordelen: zo zijn ze dag en nacht bereikbaar, helpen honderden klanten tegelijk en klagen desondanks nooit over de uren en werkomstandigheden. Ze hebben echter ook nadelen. Een voorbeeld: ze zijn onpersoonlijk. Daar wil de Rabobank met de aanstelling van Yvette verandering in brengen.

Ans: mijn beste.. tante
Toen we op het BHIC met forums begonnen, werd in den beginne ondertekend met de naam ANS, onze digitale Archivaris Nieuwe Stijl. Al snel stapten we echter over op onze eigen namen - toch weer dat persoonlijke - maar eigenlijk was Ans achteraf bekeken zo'n kwaaie tante nog niet.. behalve dan dat ik bij Ans inderdaad denk aan een oudere dame, ouderwets, bloemetjesjurk enzovoort.. ;-)

Als je een Ans hebt - in andere woorden, een avatar als digitale archivaris waarachter het inlichtingenwerk of zelfs je hele organisatie schuilgaat - dan kan je vanuit die hoedanigheid jezelf als organisatie op allerlei forums bewegen, bijvoorbeeld een Hyve aanmaken die als vooruitgeschoven vragenpost fungeert, en zelfs lid worden van toepasselijke andere hyves, zoals deze, om daar meerwaarde te bieden enzovoort.

Dat soort dingen dus. Of je maakt zelfs meerdere avatars, voor verschillende doelgroepen. Allemaal met hun eigen karaktereigenschappen en werkveld of specialisatie.

Een vrolijk gezicht!
Het geeft een gezicht aan je hele inlichtingenwerk, je website ook, je hele online aanwezigheid eigenlijk, dag en nacht, ongeacht de medewerkers in de organisatie. Achter die virtuele persoonlijkheid gaan echte mensen schuil, geautomatiseerde chatfuncties, wizards en andere zaken die een gezicht nodig hebben.

Want da's dan bijvoorbeeld gelijk wat ik aan de soort van digitale studiezaalmedewerker in Nijmegen mis: een gezicht.. en intelligentie trouwens ook. Desondanks een dappere poging hoor. Maar géén medewerker.

Met terugwerkende kracht ga ik van Ans houden! Ik zie inmiddels weer groeimogelijkheden voor deze oude tante!! :-)

Plaatje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.