31 oktober 2008

Over verandering gesproken... Een korte impressie


Er moet nog heel wat veranderen in archievenland, maar de eerste stappen zijn gezet. Zoveel werd wel duidelijk tijdens de studiedag van de community Archief 2.0 met als thema Over verandering gesproken...

Mijzelf viel de eer te beurt de dag te openen, waarna verschillende sprekers de revue passeerden. Tot de video's van die presentaties online staan, kun je in ieder geval de slides alvast bekijken.

Voor velen was dit een eerste kennismaking met de wondere wereld van het nieuwe web. Anderen hadden daar al van gehoord of gezien en waren er soms al zelf mee aan het experimenteren.

Mij vielen in beschouwende zin vooral twee dingen op die dag:

Beheren
Allereerst onze immer aanwezige neiging om alles vanuit een perspectief van beheer en behoud te zien.

Fotootjes op Flickr? Staan die niet op onze server dan? Wat als dat bedrijf er ineens mee ophoudt? Hebben we wel fysieke exemplaren van al dat fraais? Hoe zit dat met de duurzaamheid voor de komende eeuwen? Auteursrecht? Wat als? Wat als.. enovoort.

En dit nog even los van het door klanten laten downloaden, taggen, becommentariƫren of zo van onze plaatjes.. ;-)

Uiteindelijk leggen we onszelf vooraf al zoveel beperkingen op, dat we er maar beter helemaal van afzien. Jammer!

Beheren en beschikbaarstellen zijn in dit geval echt twee hele andere takken van sport, die weinig met elkaar van doen hebben. Wel raakvlakken, geen noodzakelijke wederzijdse afhankelijkheid.

Over sommige dingen moet je even niet praten, die moet je gewoon doen. En gaandeweg het doen houd je je dan bezig met de dingen die je tegenkomt. Niet eerder. Da's mijn idee in deze.

Samenwerken
Het tweede wat mij heel duidelijk opviel, was de brede bereidwillendheid tot samenwerken.

Ik heb het archiefwezen leren kennen als een kleine wereld, met instellingen die het liefst zich beperken tot hun eigen toko. Zelf problemen oplossen, weinig samenwerken en liefst kennis bij je houden. Grotere archiefdiensten zijn er vooral om je de les te lezen, kleinere om naar jouw rolmodel zogenaamd te helpen.

Dat leek afgelopen maandag anders. Het Nationaal Archief - voordien nooit bekend om het delen van kennis - gaf prima inzicht in haar plannen voor een digitaal Nationaal Archief en vroeg daarbij anderen om hulp. Expliciet was het dan eens niet de bedoeling dat onze nationale archiefdienst de baas zou gaan spelen, maar er moest op gelijkwaardige basis - even los van schaalgrootte dan - samenwerking zijn.

En waar kleinere diensten voor die tijd zich vooral afzetten tegen de grotere broer, zochten ze nu duidelijk toenadering. Mooi!

Die ontwikkeling leek zich al langer voor te doen, maar ik zag hem tijdens de studiedag wel zo ongelofelijk duidelijk, voor het eerst. Ik ben benieuwd hoe anderen dat hebben ervaren.

Beginnen
Een enerverende dag dus, dat in ieder geval. En geen einde, maar een begin. We denken inmiddels hard na over hoe we goed vervolg kunnen geven aan deze studiedag en hebben daarbij veel aan de feedback die we van iedereen krijgen.

Ik kan niet wachten op de video's! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.