8 november 2008

Beheren en delen


Afgelopen week dus het symposium Nationaal Archief joins Flickr The Commons. Hier en hier schreef ik daar al eens over, maar lees vooral meer informatie over dit project op de website van Beelden voor de Toekomst en op hun research blog. Ook Flickr zelf wijdde een post aan deze toetreding van het Nationaal Archief tot Flickr The Commons.

Na twee weken waren de foto's een slordige 400.000 keer bekeken en waren er zo'n 400 commentaren geplaatst. Mooie voorbeelden van gebruikersparticipatie passeerden tijdens het symposium de revue. Die voorbeelden zijn terug te zien in de slides van Judith Moortgat, projectleidster vanuit het Nationaal Archief, die hopelijk snel haar slides op SlideShare plaatst, zoals ze aankondigde.

Sommige mensen weten bijvoorbeeld heel erg veel over Duitse bommenwerpers of verborgen kunstschatten, anderen vragen zich dan weer vooral af wat korfbal is. En sommigen, zoals Leenke, hebben bij foto's een persoonlijk verhaal te vertellen... en slaan bovendien aan het vertalen van alle bijschriften (waarvan hier een voorbeeldje). Het Nationaal Archief verwerkt die vertalingen en de reacties trouwens weer in de bijschriften, zag ik.

Oh ja, het gaat nog maar om 400 foto's. Met andere woorden: dat maakt de toch al grote getallen nóg veel indrukwekkender! :-)

Ik heb in ieder geval weer wat dingen opgestoken en leuke contacten gelegd, onder andere met George Oates, de projectleidster vanuit The Commons. Over de presentaties zelf morgen of zo meer.

Beheren
Want ja, even terug naar de titel van deze post. Vooral tijdens de afsluitende paneldiscussie - met de aantekening dat zowel het panel als de zaal uit een bont gezelschap van mensen en (professionele) achtergronden bestond - viel me namelijk op hoezeer we met z'n allen nog steeds vanuit het perspectief van de beheerder denken en doen.

De discussie speelde zich af rond het gebruikersperspectief, het beheerdersperspectief en rond auteursrechtenissues.

Nou, het eerste onderwerp waren we voorbij voor ik er eigenlijk erg in had. Blijkbaar is het perspectief van de gebruiker niet zo interessant om over te praten, of is het nut van een en ander voor de klant niet zo belangrijk voor ons.

Binnen mum van tijd waren we namelijk bij het beheerdersperspectief aanbeland, al meteen vertaald tijdens de inleiding met de vraag: "What's in it for me?"

Heel geleidelijk kwam nu - met een brede glimlach - het toegenomen aantal bestellingen bij Spaarnestad ter sprake, de problemen rond auteursrechten, hun beschikbare plaatjes in louter postzegelformaat (waarvan hier een voorbeeldje) en zo meer van die dingen.

Nadat een half uur - in mijn ogen echt - verloren was gegaan aan een discussie over auteursrecht, kwam de beste opmerking van George: er is na al die tijd en na al die plaatjes nog nóóit ook maar één persoon geweest die rondom auteursrecht een issue had met The Commons. Waarvan akte.

Naar mijn idee is dat het slot van de discussie. Ophouden met praten nu, maar gewoon gaan doen. Anderen dachten daar helaas anders over... :-(

Delen
En passant leerde ik ook dat er nog een aantal andere Nederlandse (archief)diensten in gesprek is met The Commons. Aan de ene kant heel mooi. Aan de andere kant: waarom laten we dat niet even weten aan mekaar hè?

Ik zou willen voorstellen een keer bij elkaar te komen, ideeën uit te wisselen, ervaringen te delen enzovoort. Iets leren van mekaars projecten dus. Geen idee van wie of wat of waarom of waarom niet natuurlijk, maar een beetje een gevoel van jammer heb ik wel.

"Als je twee keer het wiel uitvindt, kun je een fiets bouwen", las m'n broer een tijdje terug op een tegeltje.

Leerzaam dagje! :-)

Plaatje

2 opmerkingen:

  1. Weet je toevallig ook hoe vaak de bewuste foto's voor Flickr werden bekeken? Ik wil het graag als argument gebruiken namelijk...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Edwin: Hmmm... Geen idee! Ze hebben het zelf niet gezegd en niemand vroeg er ook naar. Gek eigenlijk!

    Ik denk dat we er allemaal vanuit zijn gegaan dat dat aantal in ieder geval een stuk lager lag, dan nu met Flickr het geval. Afgaande op de ervaringen van het BHIC klopt dat ook.

    Je zou ernaar kunnen vragen bij Judith Moortgat (Nationaal Archief) en/of Peter van den Doel (Spaarnestad Photo).

    Voor de foto's van het BHIC moet ik dit ook nog uitzoeken. Enkele tientallen plaatjes hebben inmiddels in totaal enkele duizenden views weten te bewerkstelligen. En da's iets wat onze beeldbank - die ook al erg populair is - toch echt niet voor mekaar krijgt.

    Ben benieuwd! :-)

    (Overigens heeft het Nationaal Archief ook nieuw materiaal online gezet, dus daar zijn geen historische cijfers van.)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.