24 november 2008

Twitter Update


Ik ben nu een klein maandje met Twitter onderweg, zit zo rond de 50 tweets, ik volg een paar mensen, er zijn zelfs nog meer mensen die mij volgen... dus het leek me tijd voor een evaluatieve tussenstop: wat heb ik aan Twitter?

Omdat dit blog ook een beetje mijn persoonlijke onderwijsleerverslag is - ken je dat nog van vroeger? - typ ik het hier maar in. Voor de meesten zal deze post niks nieuws bevatten, maar voor een archivaris vast nog wel.

Ik moet dingen namelijk altijd zelf uitproberen. Ik kan er ook wel over lezen bij anderen, maar ja... Als ik zelf met iets aanpruts, dan ga ik voelen wat ik eraan heb. En dat helpt me dan weer om naar anderen toe enthousiast over te komen! ;-)

Maar goed, Twitter dus.

Ik volg een drietal collega's (Petra, Tim en Tom) en allemaal posten ze per dag wel enkele tweets. Ik merk dat Twitter in ieder geval handig is om te laten weten waar je zoal mee bezig bent. En tja, daar was het natuurlijk voor bedoeld...

Dat het soms gaat over stofzuigen, da's leuk. Een enkeling wil daar nog wel op reageren. Goed voor de sociale contacten onder professionals, zal ik maar zeggen.

Maar voor mij inhoudelijk interessanter zijn de functionele reacties op mekaars tweets. Over het werk dus, kennisuitwisseling zelfs, attenderingen enzovoort. Zeker als anderen op de soort van conversatie inhaken.

Oké, mooi. Dus ik heb al een paar voordelen voor twitterende archivarissen ervaren. Netwerken, delen, attenderen. Ik voel wel iets voor dat getwitter! :-)

Of Twitter daarnaast ook nog van nut kan zijn richting klanten, dat weet ik nu zo net nog niet.

Ik vermoed dat het naast bijvoorbeeld rss-feeds een ander kanaal voor informatie en communicatie kan zijn, maar dan interactiever. Mensen zullen makkelijk de tweets van hun contacten volgen en zo jouw archiefnieuws tegenkomen en er mogelijk op reageren. Het Brooklyn Museum - wie anders? - heeft op die fiets al meer dan 1.000 volgers van haar tweets!

Ik vraag me wel af hoe je dat allemaal bijhoudt na verloop van tijd. Ik heb express nog maar een paar mensen die ik volg. Binnenkort zal ik er eens een paar mensen uit m'n biebnetwerk bijzetten, die mij ook al volgen. Maar ja, als ik zo eens gluur naar hun tweets... Ik krijg het nog druk! ;-)

Plaatje

9 opmerkingen:

 1. Tja, ik heb een beetje dezelfde gevoelens als jij als het om Twitter gaat. Het is leuk en kan reuze handig zijn om te zien waar iedereen mee bezig is (zakelijk of privé_, maar je kan er ook snel in verzuipen als je veel mensen volgt idd.
  Volgens mij heeft Twitteren richting klanten alleen maar zin als je iemand - of een paar iemanden- hebt die ook daadwerkelijk meerdere keren per dag iets zinnigs voor klanten te melden hebben, en de lat ligt ivm frequentie nog hoger dan bij bloggen... Ik ga de tweets van het Brooklyn Museum maar eens een tijdje volgen om te zien wat voor soort berichten zij daar posten en hoe vaak. Met zoveel followers zullen ze toch iets goed doen.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Petra: En als je je bevindingen ten aanzien van de tweets van het Brooklyn Museum dan ook weer deelt via Twitter of een blogpost op Archief 2.0, dan ben ik ook weer blij! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms denk ik dat er mensen zijn die teveel tijd hebben... terwijl ik weet dat dat niet het geval is :-)

  Is Twitter alleen handig via de telefoon of is het via de website ook goed te volgen? Mij lijkt dat de mobiele versie min of meer noodzakelijk is omdat je nooit altijd beschikt over een laptop/internetverbinding. De jus is toch dat je meteen weet wat de ander doet, of is dat te ver gezocht?

  Nog even en ik tweet vrolijk mee. Ik heb al een nickname: Pietje. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Luud: Ik kan je verzekeren dat ik níet te veel tijd heb! ;-)

  Tweets volg ik vanuit m'n Netvibes en zo werk ik ze ook bij.

  Afgelopen weekend wilde ik de telefoon eens proberen, maar toen stond er iets over kosten per ontvangen sms en dat wil ik nog even uitzoeken.

  Maar wat je zegt klopt wel: het wordt pas écht interessant als je het overal en altijd gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessante tussentijdse evaluatie! Doe je zelf ook aan het posten van Tweets of volg je alleen maar? Volgens mensen jou ook?

  Ik weet zelf (ook) nog niet zo goed wat ik van Twitter moet denken, maar jouw beschouwing hierover helpt in elk geval al een beetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Natalie: Bedankt voor je reactie! En fijn dat je iets aan m'n bericht hebt.

  Ik volg dus niet alleen de tweets van enkele anderen - binnenkort wat meer - maar ik post er dus zelf ook. Zo krijg je ook wat interactie, door het reageren op mekaar, en dat lijkt me dan weer een meerwaarde van het medium.

  Wat je eigen gedachten betreft, zou ik zeggen: schrijf je in bij Twitter! Da's echt een aardige manier om uit te vogelen of iets wat is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Chris,

  Ik twitter met name in combinatie met mijn telefoon een een 3G verbinding (daarop). Twitteren via sms kan maar heeft voor mij niet zo heel veel meerwaarde wanneer je de replies en updates niet kan lezen en volgen. Hooguit als een update vanuit het buitenland (lees een gebied zonder 3G dekking :)).

  Een van de aardigste spin-offs die ik tegen ben gekomen is die via www.tagth.is, dat is een account op twitter die je koppelt met je delicious en via replies kan je dan url's bookmarken en ook taggen.

  Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor je bevindingen. Ik probeer ook al weken (sinds de OCN) een post te schrijven over Twitter maar vooralsnog wil het met Twitteren beter lukken dan met het bloggen erover.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Tim: Ik zag inderdaad enkele tweets van je voorbijkomen vanuit een bootje midden op een Turks meer of zo! :-)

  Je tweede alinea moet ik nog even goed op me in laten werken hoor... Het is me al wel helder dat mobiele media de toekomst hebben.

  Voorlopig is mijn telefoon er echter nog een van het type "bellen", dus ik heb nog heel wat te leren!

  @Daniëlle: Probeer je voorgenomen blogpost eens te vertalen naar tweets. Da's misschien nog veel toepasselijker, bedenk ik me nu ook voor mezelf.

  En voor dat "andere" publiek kopieer-en-plak je gewoon je tweets weer even als hard-copy naar je blog. Da's meteen een aardige vorm! :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.