12 december 2008

DE conferentie 2008: Naar buiten met OpenStreetMap



Location based media
Naar buiten met OpenStreetMap
Jeroen Dekkers (OpenStreetMap)

Het meest sympathieke initiatief van alledrie de initiatieven, die gepresenteerd werden tijdens de workshop Location based media, was dat van student Jeroen Dekkers. Binnen de context van het project Digitale Pioniers had hij samen met anderen de website OpenStreetMap opgezet. Google Maps, maar dan écht voor iedereen.

Open
Jeroen omschreef OpenStreetMap zelf als een "wikipedia voor geografische informatie", een vrije en bovenal gratis wereldkaart. Maar waarom? We hebben immers al andere kaarten, zoals Google Maps, maar ook Live Maps en Yahoo! Maps?

Simpel, die laatste kaarten werken niet buiten een browser om, je kunt ze ook helemaal niet zelf aanpassen, het bronmateriaal is niet vrij beschikbaar en de licenties zijn bovendien beperkt en duur. OpenStreetMap daarentegen is vrij te gebruiken onder een Creative Commons-licentie, als je maar de naam van OpenStreetMap vermeldt en veranderingen weer voor anderen beschikbaar maakt.

Naar buiten op de fiets
Het project startte met enkele studenten op een fiets, die al fietsende gps-locaties doorgaven en zodoende een kaart opbouwden. Echt hard ging het pas toen AND zo vriendelijk was hun kaart van Nederland aan het project te doneren.

Leuk? Via een mappingparty worden bijvoorbeeld wegen in dierentuinen of stadscentra aan de kaart toegevoegd of tot in detail verbeterd. En voor Brabo's is er de speciale Carnavals layer. Leuk! En nuttig.

Over de andere twee presentaties binnen deze workshop ga ik ook nog schrijven, maar dit verslag heb je dan alvast. Jeroen kreeg vanuit de zaal het meest waardering. Waarom? Sympathiek, open, technologisch niet al te ingewikkeld, open, superhandig, open, geen beperkingen en bovenal open.

Yes they can!
Met collega Luud had ik het er nog wel over dat je met OpenStreetMap de mooie luchtfoto's van Google Maps mist. Maar ik had het kunnen weten... Zojuist las ik dat er al een tof vervolg is op OpenStreetMap: OpenStreetPhoto. En als je doorleest zelfs een OpenStreetView.

Het is niet moeilijk. Het kan allemaal.

En lees vooral ook de blog. Voor een voorbeeldje in de praktijk: Rijkswaterstaat gebruikt OpenStreetMap om wegwerkzaamheden te tonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.