11 december 2008

DE conferentie 2008: Naar buiten


Keynote
Naar buiten: The Netherlands, Digital Gateway to Europe
George Freriks (Immovator)

De vorige conferentiedag eindigde met de presentatie van het ABC-DE, een woordenboek voor het digitaal erfgoed. De volgende conferentiedag begon met de term contenthub en die kwam al meteen niet in het woordenboek voor.

George Freriks gaf daarom maar een eigen moeilijke uitleg van wat een contenthub is:

Samenstelsel van kennis, creativiteit, bedrijvigheid, infrastructuren en internationale marketing met betrekking tot contentproductie, opslag en distributie.


Ik dacht dat een hub gewoon een verdeelpunt was, wat eigenlijk alleen content kán verdelen? Maar goed...

Deze term wilde ik dan nog maar even aan het online ABC-DE toevoegen, maar dat ging niet; een probleem blijkbaar. We hebben daar een simpele oplossing voor. Die heet wiki. Maar wiki's en het archiefwezen zijn een wat lastige combinatie, hebben we gemerkt.

Enfin, het ging over het verhaal van George.

Nederland moest de internationale contenthub worden voor de distributie van digitale films en zo. George's verhaal ging erover waarom wij, Nederlanders, zo goed waren gepositioneerd daarvoor en hoe we dat uiteindelijke doel vervolgens moesten bereiken.

Gelukkig stelde hij zelf al de vraag, die bij iedereen op de lippen brandde, namelijk wat wij, archiefmensen, met dit verhaal moesten. Het antwoord werd er bij de nekharen bijgesleept: via het contenthubproject komt er kennis over het digitaliseren van filmpjes en er valt wellicht schaalvoordeel te halen voor wat betreft opslag en zo. Oké dan...

George kan er ook niks aan doen; hij is immers maar gewoon gevraagd om te komen spreken. Het koord van z'n badge hing trouwens hinderlijk dicht tegen z'n revertmicrofoon aan. Heeft dat ermee te maken? Nee. Goed verhaal, niet relevant.

Da-was't. Misschien lees ik morgen dit stukje nóg wel een keertje extra door! ;-)

Plaatje

4 opmerkingen:

  1. Een Wiki? Wes dè naa?

    Tja...
    Jij brengt dat allemaal veel subtieler dan ik zou kunnen Christian!

    Dat is een kwaliteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Luud: Uh huh... Ik zie dus uit naar jouw column! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. beste Christian

    Leuk dat je zo uitgebreid en kritisch over de Digitaal Erfgoedconferentie hebt geblog. Interessant om na te lezen, ook voor mij als organisator. Er is één ding waar ik openlijk op wil reageren, nl. je opmerking dat het verhaal van George Freriks niet relevant is. Ik beweer het tegendeel (anders zouden we George uiteraard ook niet gevraagd hebben een plenaire lezing te verzorgen):
    Kijk nog eens goed naar de 12e slide van de presentatie van George (beschikbaar op www.den.nl):

    Hij vraagt: Wat moet er ontwikkeld worden, om ervoor te zorgen dat Nederland de Europese contenthub voor digitale media kan worden?
    • Bevorderen van onderlinge samenwerking en creëren van beschikbaarheid van faciliteiten
    • verbindingen óók voor MKB
    • Standaarden, terminologie, interoperabiliteit
    • Toegang tot massale data opslag
    • Op elkaar afstemmen van workflows en administratieve stromen
    • Kennisuitwisseling, proefprojecten

    Ik mag toch hopen dat dit je bekend voorkomt, wat dit zijn, in ieder geval in mijn ogen, precies dezelfde uitdagingen waar de erfgoedsector voor staat als ze een meer dan marginale rol op internet wil spelen. Wat ik interessant vind, is dat hier een groep ondernemende creatieve crossmedia pioniers een wereldwijde ambitie hebben geformuleerd, en er serieus werk van maken dit te realiseren. Als zij hierin slagen, kan dit van grote invloed zijn op de (inter)nationale infrastructuur voor digitaal erfgoed. De keuze voor standaarden, het formeren van coalities, de opbouw van kennis, dit lijkt me toch relevant voor archieven, zeker archieven met AV-collecties.
    Er is nog iets anders van belang: het buzzwoord in de erfgoedsector in momenteel 'business modellen'. Feitelijk bedoelen erfgoedinstellingen hiermee: We willen boter bij de vis, anders kunnen we niet verder. We moeten eerst een goed businessmodel (lees: verdienmodel) vinden, pas dan kunnen we schaalvergroting inzetten. De relevantie van het verhaal van George is volgens mij dat je moet beginnen met een visie en een ambitie, en op basis daarvan gaat werken aan een businessmodel. Ik vond het verhaal van George, die werkt in een sector die grenst aan de erfgoedsector, enkele inspirerende handreikingen bieden om een visie te formuleren voor de rol van erfgoed in het digitale domein. Jammer te merken dat hij jou blijkbaar niet kon inspireren. Volgende keer beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Marco: Oprecht dank voor je reactie. En proficiat, want je hebt de langste reactie ooit achtergelaten op mijn blog! :-)

    Serieus nu: ik heb nog een aantal posts in de planning over DE conferentie 2008. Je zult inmiddels wel hebben gelezen dat ik niet altijd 'negatief' ben. Eenieder wordt ook weer door een ander soort verhaal geïnspireerd. Voor mij was bevoorbeeld het verhaal van Ranti Tjan een absoluut hoogtepunt. Anderen konden daar dan weer weinig mee. Zo gaat dat op conferenties.

    Wat betreft het verhaal van George: zoals in mijn post gezegd vond ik het een goed verhaal, maar niet echt relevant. Ik ben het met je eens dat zijn verhaal, zeker gezien die specifieke slide die je aanhaalt, zeer dicht raakt aan waar de erfgoedsector mee bezig is. Aan de andere kant, dat geldt voor nog veel meer sectoren.

    Misschien is mijn formulering wat ongelukkig geweest, te kort door de bocht wellicht, te ongenuanceerd (even los van de inhoud) of wat dan ook.

    Op een gegeven moment stelde George echter zelf de vraag wat archiefdiensten met zijn verhaal konden aanvangen. De oren zijn dan gespitsts. Daar had zijn pleidooi kunnen beginnen, zoals jij het hierboven gaf. Maar in plaats daarvan volgde een (in mijn ogen) zwakke alinea over kennis delen en gezamenlijke opslag.

    Had hij nog meer ingestoken op het verhaal van businessmodellen en de relatie met het archiefwezen, dan had het misschien 'gepakt'. Met verdienmodellen zijn nog niet veel archiefdiensten aan de slag. Of ze durven het nog niet hardop te zeggen. Dat laatste in ieder geval.

    Ik merk dat op mijn eigen werkplek, het BHIC in Den Bosch, waar we concreet praten over een betaalmodule voor scans van genealogische aktes. Vooralsnog lijkt dat bij veel collega's een beetje vloeken in de kerk. Maar vanuit perspectief van kosten en baten komen we op het BHIC wel in die richting uit.

    Maar goed, kortom: zoals gezegd was het verhaal van George goed. Maar het had nog veel beter gekund, wanneer hij de nadruk meer expliciet op enkele andere aspecten van zijn verhaal had gelegd.

    Tenminste naar mijn idee dan.

    Nogmaals dank voor je reactie. En vanaf deze plek ook nog dank voor de organisatie!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.