27 december 2008

DE conferentie 2008: Semantic Web - Do it yourself


Workshop
Semantic Web - Do it yourself
Antoine Isaac en Christian Wartena

Het semantische web. Ik had er al regelmatig over gehoord en gelezen en wilde er nu wel eens wat meer van weten. Deze workshop leek daarvoor zeer geschikt. Ik zeg leek, want ik heb met name geleerd dat het semantische web op dit moment nog vooral iets is wat slimme mensen in laboratoria hard aan het uitdokteren zijn.

Een echte workshop is het ook nooit geworden. De inleidingen van beide heren duurden daarvoor te lang en de stof was te taai om echt zelf mee aan de slag te kunnen gaan.

Slimme definities
Het basisidee is om in een ontologie - die je zelf samenstelt of die je van anderen gebruikt - allerlei definities van objecten vastlegt, aan de hand van de relaties van die objecten met andere objecten.

Een schouwburg is bijvoorbeeld niet zomaar een theater (in een thesaurus kun je de definities verbreden en versmallen), want er zijn immers meerdere theaters. Nee, een schouwburg wordt ook gedefinieerd door een locatie, een bouwjaar, een architect enzovoort.

Al dat soort definities vormen jouw ontologie, die maakt dat je een slimmer web kunt bouwen, waarin de computer pas ├ęcht weet waar je het als mens over hebt. En omgekeerd ook.

Een concreter voorbeeld kwam wat later tijdens de workshop naar voren. Stel je zoekt iets over een missie naar Congo. Zoeken in een krantenarchief als dat van Tubantia levert vooral treffers op die te maken hebben met recente militaire missies van de VN. Zoeken in het archief van Beeld en Geluid levert je echter als eerste missies van paters en priesters op naar hetzelfde land. Ook leuk, maar over wat voor soort missie naar Congo heb je het nou?

Knappe koppen
Tot zover begreep ik het volledig. De rest van de workshop ging helaas steeds meer langs me heen. Pas heel laat werd indirect duidelijk gemaakt hoe normale mensen - noem ze even gebruikers of zelfs klanten - kunnen profiteren van het semantische web. Voor het overige werd vooral op de technische kanten van de zaak ingegaan.

En vanuit die technische kanten heb ik vooral het beeld van de knappe koppen in laboratoria overgehouden, die vooral niet begrijpen dat gewone stervelingen als ik absoluut niet snappen waar ze het doorgaans over hebben. En het beeld dat het nog wel even duurt voordat we een semantisch web hebben.

Maar we krijgen het - da's zeker - en het zal ons een stuk dichter brengen bij The One (doorspoelen naar 03:53)!

Op een bijzondere manier boeiend! ;-)

Plaatje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.