7 januari 2009

Oetelpedia: encyclopedie van het Bossche Carnaval


Ondanks dat ik er toch alweer een paar jaar woon, zal ik nóóit een echte Bosschenaar worden, noch heb ik die ambitie. Ik stort me niet in het verenigingsleven van 's-Hertogenbosch, geef Bossche koeken alleen als cadeautjes weg, heb geen benul van de verrichtingen van de plaatselijke trots FC Den Bosch en verdiep me nauwelijks in de geschiedenis van mijn huidige woonplaats.

Ik woon en werk er dus alleen. En trouwens, ik woon in Orthen en dat schijnt een soort apart stadsdeel te zijn, waar ze er nog steeds prat op gaan dat het eigenlijk ouder dan de stad Den Bosch zelf is. Lekker belangrijk...

Ook Carnaval kan mij nauwelijks bekoren. In mijn jonge jaren (ahum) wilde ik nog wel eens een kiel aandoen en een biertje meedrinken, maar de laatste tijd laat ik het zonder problemen aan me voorbijgaan.

Voor iedereen die echter wél geïnteresseerd is in het Oeteldonkse Carnaval, is er vanaf nu dan de Oetelpedia. En die is zeker het bekijken een keertje waard. Lees vooral even enkele teksten van typische Carnavalskrakers! :-)

Voor een échte encyclopedie over Den Bosch moet je trouwens bij de Bossche Encyclopedie van mijn collega Ton zijn. Die is typisch 1.0 qua opzet, maar wel voortreffelijk van inhoud.

Alaaf!

Via / Plaatje

6 opmerkingen:

 1. Heel leuk inititatief! Ik zag wel, wat rondklikkend, dat er nog flink aan de inhoud gesleuteld moet worden... Maar dat is een wiki eigen: nooit af.

  Misschien toch een keer inhaken Chris? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Luud: Ik begreep dat de eigenlijke lancering voor later was gepland, maar omdat al zoveel mensen op de hoogte waren, hebben ze hem nu al maar vrijgegeven.

  En inderdaad, zo'n ding is nooit echt af.

  Dat inhaken, in ieder geval professioneel gezien, lijkt me nu typisch iets voor het stadsarchief - een gouden kans! Maar dat zal wel lukken, met collega Rob van aldaar in hun midden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'Alaaf' zal nooit en nimmer in Oeteldonk klinken. Daar is een Oeteldonker allergisch voor, net zoals een polonaise...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anonymous: Bedankt voor de info! Dat bewijst dat ik er inderdaad weinig verstand van heb... ;-)

  Roepen de Oeteldonkers eigenlijk wel wat anders dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lief plaatje. Ik ben overigens 1x bij die plaatselijke voetbaltrots geweest. Het was zo koud (nee, niet zo koud als nu maar ja, op een tribune die ook nog eens onoverdekt is worden je voetjes echt wel koud) dat we in de rust in de bus mochten gaan zitten. Via een belletje werden we op de hoogte gesteld van het feit dat de 2e helft op het punt van beginnen stond. Ook noemenswaardig (want de uitslag weet ik niet eens meer zeker, 1-1 geloof ik):

  - de meneer die vooraf de lijnen moest trekken had zichtbaar moeite om een recht lijntje te trekken.

  - die vriend van de telefoon had een voor die tijd revolutionair digitaal fototoestel bij zich, mét diskette ;-)

  - de ballenjongen van FC Den Bosch pakte een bal op terwijl deze nog niet over de lijn was. Waarschijnlijk vanwege dat scheve lijntje ;-)

  Bedankt voor het ophalen van deze herinneringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Daniëlle: Ik geloof dat het die kikkers zijn van dat kikkerspel, waarbij ze met z'n allen op zo'n draaischijf staan, dan een voor een opspringen en jij ze moet proberen te vangen. Of zoiets...

  Anyway, goed om te lezen dat je zoveel goede herinneringen aan de Bossche voetbalclub bewaart! ;-)

  Die fototoestellen met een diskette herinner ik me trouwens ook nog wel! Dat was echt... euh... heel modern... toen!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.