12 maart 2009

Cursus web 2.0 voor archiefsector binnenkort online


Archief 2.0 community en Coers Internet Trainingen werken samen aan ontwikkeling van 23-archiefdingen.nl

Na de bibliotheken zijn nu ook de archieven in Nederland aan de beurt: het uit Amerika overgewaaide cursusprogramma '23 Dingen' krijgt een aangepaste inhoud voor de archiefsector en wordt vanaf april aangeboden via 23-archiefdingen.nl.

Dit online cursusprogramma, waarin archiefmedewerkers spelenderwijs leren wat het nut, plezier en de noodzaak is van de verschillende web 2.0 instrumenten en sociale media, wordt inhoudelijk aangepast door de leden van de Archief 2.0 community. Coers Internet Trainingen tekent voor de hosting van de website en de organisatie van het begeleidingsprogramma.

Praktisch aan de slag
Het 23 Dingenprogramma werd medio 2007 in Nederland gelanceerd voor bibliotheekmedewerkers en is daar een groot succes. Inmiddels hebben zo'n 2.000 medewerkers uit de bibliotheekwereld de cursus doorlopen.

Het idee om dit programma ook voor de archiefsector toegankelijk te maken ontstond naar aanleiding van de succesvolle studiedag, die de Archief 2.0 community eind oktober 2008 organiseerde. Uit de grote interesse voor de studiedag en de feedback van deelnemers bleek dat archiefmedewerkers nieuwsgierig zijn naar mogelijke toepassingen van web 2.0 instrumenten en sociale media in hun werk. Ze willen hier vooral ook praktisch mee aan de slag. Het aanbieden van de cursus 23-archiefdingen.nl is daarmee een logische volgende stap in de activiteiten van de Archief 2.0 community.

De achtergrond van 23 Dingen
In 2006 lanceerde Helen Blowers van de Public Library of Charlotte en Mecklenburg County (PLCMC) het programma '23 Things'. Doelstelling van het programma was om, in een beperkte termijn van acht en een halve week, het personeel van de PLCMC kennis te laten maken met web 2.0 en nieuwe technologie├źn en ze nieuwe, gratis (online) instrumenten te bieden om hun werk beter uit te kunnen voeren.

Medio 2007 bewerkte Rob Coers van Coers Internet Trainingen '23 Things' en hij vertaalde het naar het Nederlands: 23dingen.nl. Dit gebeurde in opdracht van de VOB en met toestemming van Helen Blowers. De oorspronkelijke '23 Things' werd gepubliceerd onder Creative Commons licentie. De Nederlandse versie van 23 Dingen – dus ook 23-archiefdingen.nl – wordt onder dezelfde Creative Commons licentie ter beschikking gesteld.

Cursusopzet
Het programma is individueel te volgen via 23-archiefdingen.nl, maar het succes van het programma zit vooral in de begeleiding in groepsverband. Hierbij geldt het train de trainer-concept: een aantal deelnemers aan de cursus fungeert tijdens de cursus als coach voor een vijftal medecursisten. Deze coaches worden op hun beurt weer begeleid door een ervaren online coach van Coers Internet Trainingen. Voor 23-archiefdingen.nl zijn de online coaches in eerste instantie afkomstig uit de gelederen van de Archief 2.0 community.

Meer informatie?
Vanaf april/mei zijn pilots bij een aantal archiefinstellingen gepland. De bevindingen van deze pilots worden gepresenteerd op de KVAN-dagen op 15 (en 16) juni aanstaande. Vanaf dat moment kunnen ook andere archiefinstellingen zich aanmelden voor de cursus.

In de tussentijd kun je voor meer informatie rondom de website en organisatie van 23-archiefdingen.nl contact opnemen met Rob Coers (robcoers@gmail.com) of de Archief 2.0 community (archief20@gmail.com).

Het team achter 23-archiefdingen.nl

4 opmerkingen:

 1. Gaaf! Veel succes met alle voorbereidingen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Natalie: Thanks! Je weet hoeveel werk het is! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat wordt dus een vakantieloos 2009 voor jullie :-) Maarre ... mooi initiatief, hoor! Ik zal mijn archivarissen bij Adelsgeschiedenis er ook op wijzen,

  Succes, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Wilma: Dank je! Enne... Reken maar van 'yes' dat ik dit jaar op vakantie ga! :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.