8 april 2009
Blind door Flickr
In erfgoedland zingt de naam van Flickr steeds meer rond. En terecht, zoals ook ondergetekende al keer op keer op keer aangaf. Vooral in combinatie met The Commons lijkt Flickr voor erfgoedinstellingen inmiddels gelijk te staan aan succes.
Maar links en rechts hoor ik van deelnemende instellingen ook steeds dezelfde maar, aangezien het aantal echt inhoudelijk zinvolle reacties relatief ver achterblijft. Met de vinger wijzend op het aantal views wordt dit minpuntje dan meteen weer weggewuifd... maar misschien staren we ons soms wat teveel blind op Flickr - om er ook bij te horen? - en kijken we te weinig (ook) naar alternatieven. Flickr is immers slechts een middel, geen doel.
Zoekplaatjes
In een hele vroege presentatie voor collega's, waarin voor het eerst de term Web 2.0 viel, stipte ik de website Zoekplaatjes al eens aan. Ik had daar in het verleden zelf een keer mee van doen gehad toen ik als heemkundige werd aangeschreven door iemand die actief was op deze site.
Toen kwam ik er al snel achter dat op Zoekplaatjes echte speurneuzen zitten. Waar de een postzegels verzamelt of de ander aan modeltreintjes doet, heeft de actieve kern van Zoekplaatjes het oplossen van fotopuzzels tot absolute sport verheven.
Zeppelinbrug
Het BHIC beheert een schitterende foto van een eerder vermeend Vughtse brug, die we gemakshalve maar even de naam zeppelinbrug gaven. Door een reactie op Flickr (!) werden we zelf ook wel nieuwsgierig naar deze brug. Een collega plaatste de foto op Zoekplaatjes... en een dag en bijna twintig reacties later was de puzzel al opgelost.
Het blijkt achteraf te gaan om de Herlaarsche brug (bij Sint-Michielsgestel) en in de tussentijd zijn we met z'n allen ook nog bruggenexpert geworden, zo lijkt het. Dat kan dus allemaal zomaar! :-)
Bij nader inzien blijkt dezelfde brug nog twee keer in onze collectie te zitten - maar je moet maar weten dat je dan niet in Vught moet zoeken - en dat leverde dan zelfs nog enige kritiek op van een Zoekplaatjes-bezoeker.
Aan de andere kant: door deze zoektocht hebben we nu een echte bruggenfan een nieuw onderwerp van onderzoek gegeven. Mooi toch? (En met die kritiek kwam het ook wel weer goed - zie de laatste reactie. Goed voorbeeld van webcare weer!)
Meer, meer... meer!
En naast Zoekplaatjes zijn er ook nog sites als Onbekend in Nederland, Zoekplaatjes in oude ansichten of op regionale leest geschoeide sites als Eindhoven in Beeld. Op die laatste site plaatst iemand trouwens al wel eens foto's van het BHIC, waar behoorlijk veel reacties op komen... Toch eens naar kijken binnenkort!
Er is nog zoveel meer, beste mensen... Om puzzelgek van te worden!
Lees meer blogposts over
Alternatieven,
Eindhoven in Beeld,
Flickr,
Foto's,
Onbekend in Nederland,
The Commons,
Webcare,
Zoekplaatjes,
Zoekplaatjes in oude ansichten
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Goede blog Christian.
BeantwoordenVerwijderenHet hangt er denk ik vanaf waar je Flickr voor wil gebruiken: als visitekaartje/uithangbord om je collecties meer zichtbaarheid te geven of als manier om je collecties inhoudelijk te verrijken.
Ik denk dat je Flickr vooral moet inzetten als publieksfunctie, je verhoogt er bv. het aantal pageviews op je eigen beeldbank drastisch mee.
Wil je de community inzetten om je collecties te verrijken, zul je het misschien niet in Flickr moeten zoeken, maar wel in communities die gespecialiseerd zijn in bepaalde ondewerpen (WOI bv.) of zoals jij ook al noemde een aantal specifieke sites als Zoekplaatjes.
Groet, Judith
@Judith: Da's waar. En wat ik zie is dat veel mensen zich blindstaren op het aantal views wat ze hopen te genereren (dat klinkt ook lekker in rapportages), maar achteraf toch teleurgesteld zijn omdat de inhoudelijke reacties tegenvallen.
BeantwoordenVerwijderenEen beetje alsof ze het verkeerde middel voor het goede doel hebben ingezet, of onbewust gewoon het verkeerde doel hebben geformuleerd. (Met andere woorden: ze willen eigenlijk, in hun hart misschien, iets anders.)
Op het BHIC gebruiken we Flickr vooral als uithangbord en waar mogelijk hopen we op inhoudelijke reacties.
Christian,
BeantwoordenVerwijderenNaast identificatie van locaties/personen (voorbeeld) zie ik bij de Zoekplaatjes functionaliteit op het Stamboom Forum ook veel gebruikers die hulp zoeken bij het lezen van akten (voorbeeld). En ook daar komen waardevolle reacties op.
Verder nog een tip voor leveranciers van "zoekplaatjes functionaliteit": zorg dat je ook een widget biedt zodat de zoekplaatjes niet op je website blijven maar ook hun weg vinden naar andere websites (BHIC, particulieren, ...) wat de kans vergroot dat mensen kunnen helpen met het "zoekplaatje". Ter inspiratie: Zoekplaatjes widget.
mvg,
Bob Coret
Interessante post Christian!
BeantwoordenVerwijderenDe euforie van de getallen is erg dominant aanwezig. Ik hoef jou niet te vertellen dat ik meer van de inhoud ben. Natuurlijk is het mooi als er zoveel mensen naar je beelden kijken, maar is dat je doel?
In dat opzicht zijn de experimenten die jullie bij het BHIC en het Nationaal Archief doen heel leerzaam. Navolgers kunnen bewuster keuzes maken om in te stappen of niet en er kan ook serieus nagedacht worden over alternatieven of manieren om meer UGC te genereren.
Ik leer graag :-)
@Bob: Bedankt voor je reactie! De zoekplaatsjeswidget van het Stamboom Forum vind ik erg mooi - Ik zag hem al via je 'genealogisch ding'. Ziet er gewoon errug gelikt uit!
BeantwoordenVerwijderen@Luud: Jij bent inderdaad - meer dan ikzelf nog - van de inhoud. En alleen al omdat er dus allerlei verschillende uitgangspunten zijn in het archiefwezen, voor wat betreft wat we willen, is het vreemd dat we nu ineens allemaal aan de Flickr 'moeten'. Verschillende uitgangspunten kunnen namelijk niet altijd tot dezelfde 'oplossing' leiden - dat geloof ik niet.
En als mijn post daarom anderen weer helpt in het maken van een goede keuze... Nou, perfect!!
Ik leer met je mee! :-)