31 juli 2009

Another Perfect World beslist de moeite waard

Als het over virtuele werelden gaat, dan kom ik toch nog erg vaak onbegrip tegen. Uitspraken als "ik heb geen tijd voor die onzin, want mijn eerste leven is al druk genoeg" zijn aan de orde van de dag, eigenlijk vooral gebezigd door mensen die nog nooit een virtuele voet in zo'n wereld hebben gezet, maar hun mening blijkbaar liever door wat artikeltjes her en der laten leiden.

Want inderdaad, iets als Second Life is natuurlijk helemaal "uit z'n voegen gehyped", zoals ik gisteren mooi verwoord hoorde. Maar als je door een hype kunt heenkijken - en da's lastig, ik weet het - dan zie je een enorme potentie. Daar moet je dan wel een beetje moeite voor doen...

...en als je wat hulp daarbij wilt hebben, dan is de documentaire Another Perfect World, gisteren uitgezonden door Holland Doc, een zeer goed begin.

In deze film geven Femke Wolting en Jorien van Nes een fascinerend beeld van de opkomst van virtuele werelden. Voor miljoenen mensen is het virtuele universum een plek die steeds meer vervlochten raakt met hun echte leven. Mondiaal wordt er jaarlijks 1,5 miljard dollar verdiend met handel in virtuele goederen. In 2011 wordt verwacht dat 80 procent van de mensen naast hun profiel op Hyves en Facebook ook een avatar zullen hebben in één of meerdere werelden. Lineage, EVE Online en Second Life zijn voorbeelden van virtuele werelden waarbij de makers en spelers hun eigen paradijs kunnen creëren, ver verwijderd van de echte wereld; nieuwe werelden geheel naar eigen inzicht ingericht, variërend van democratie tot dictatuur. Hier leiden de virtuele inwoners een leven waarvan zij vroeger niet durfden te dromen; van warlord tot succesvol cybersex ondernemer. Maar wie zijn de makers van deze werelden en welke ideeën en ideologieën liggen eraan ten grondslag? Hoe gaat het bouwen van een virtueel utopia in zijn werk? Wat zijn de economische en politieke regels in de virtuele wereld? Is er persvrijheid? Hoe wordt er handel gedreven? Moeten de virtuele inwoners zich aan wetten houden, of zijn zij eindelijk helemaal vrij? Zijn het echt ideale werelden zonder aardse beperkingen? Ze gaan op zoek naar antwoorden op deze vragen.


Virtuele werelden worden in deze documentaire niet geïdealiseerd, maar ook niet neergesabeld of weggezet als ontmoetingsplek voor vleeswilligen of sociaalonkundigen. Het is een journalistieke zoektocht naar de opkomst van nieuwe publieke ruimtes, nieuwe samenlevingen waarin de makers zich soms als Griekse Goden gedragen en waarin de bewoners soms een revolutie (via @timmietovenaar) veroorzaken. Krijgen virtuele werelden echt een eigen rechtsysteem? En zullen we in de verre toekomst de echte wereld echt alleen als park en museum beschouwen?

Ik weet het niet, maar dat virtuele werelden blijvertjes zijn, dat staat vast. Ook in de echte wereld. of je die potentie nu wel of niet wilt zien...

2 opmerkingen:

  1. Wow, hele mooie documentaire die me meteen weer helemaal warm laat lopen voor de virtuele werelden. Als ik toch eens tijd had.
    Geen idee dat de Chinezen zo hard aan het werk zijn op dit gebied. Het aloude idee dat de virtuele wereld en onze eigen wereld steeds meer vervlochten raken, dat blijft toch de toon in al deze berichtgeving.
    Spannend. Vooral de vraag hoe lang ik dat nog kan volgen, geestelijk en ook fysiek.

    Goede tip Chris!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Luud: Sterker, ik zat al verlekkerd naar die website van Lineage (Koreaans trouwens) te kijken, met die elfjes die een revolutie begonnen en zo, maar dacht: "Nah... Toch maar niet!" ;-)

    Serieus: ik ben de laatste tijd in SL wat aan het afbouwen, maar pas nu komen er échte archieven (bijvoorbeeld Stanford) naartoe en worden de projecten ineens écht spectaculair. Ik blijf het dus volgen - veuls te leuk om te laten lopen!

    En ja, die toekomstvisies die sommigen in de docu verwoordden, klonk prima.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.