22 augustus 2009

Archives 2.0: Archief 2.0, maar dan internationaal!

leaf-detail

Inmiddels mogen we gerust stellen, dat Archief 2.0 een succes is. De community heeft gedurende de eerste twee jaar van haar bestaan een mooie staat van dienst opgebouwd. En met de start van 23-Archiefdingen verwacht ik, dat er in het Nederlandse archieflandschap steeds meer aandacht komt voor hetgeen ons netwerk nastreeft. Inmiddels staat de ledenteller bijna op 350.

De enorm positieve ervaringen met Archief 2.0 gaan in mijn geval gelijk op met de ervaringen, die ik opdoe in Second Life. Daar merk ik hoe inspirerend het is om met enige regelmaat met collega's van over de hele wereld van gedachten te wisselen, te horen hoe zij de uitdagingen in hun vak te lijf gaan, kennis te delen, cultuurverschillen te benoemen en vanuit daar te refelecteren op ons werk.

Dat gevoel werd enige tijd geleden nog versterkt, toen ik met collega Luud tijdens een bezoek aan de OBA een lunchafspraak had met Deense erfgoedcollega's. Een contact overigens, dat eerst via Second Life en later via Archief 2.0 tot stand kwam. Zo daar!

Het een leidt tot het ander en op 1 augustus 2009 ben ik de community Archives 2.0 gestart: Archief 2.0, maar dan internationaal!

Niet alleen vakinhoudelijk is dit weer een spannende gebeurtenis, maar ik ben ook benieuwd of ik de met de Nederlandse community opgedane ervaringen als communitymanager zogezegd kan herhalen in een internationaal veld...

De start is in ieder geval veelbelovend: op dit moment zijn al meer dan 50 leden toegetreden uit landen als Frankrijk, Groot-Brittanië, Duitsland, België natuurlijk, alle Scandinavische landen en ik sla vast nog een Europees land over, maar ook uit Australië, Canada en de Verenigde Staten, zelfs uit Afrika! Het forum wordt al goed gebruikt en er komen veel positieve reacties los over dit initiatief - ik vond zelfs al supersnel een medebeheerder. Fijn! Ben benieuwd of we deze vliegende start een goed vervolg kunnen geven!

Foto: osbock

3 opmerkingen:

 1. Goed bezig! Dacht eigenlijk dat die er wel al zou zijn. Niet dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een geweldig initiatief en het loopt echt heel goed. Met name de Scandinaviërs willen graag meedoen lijkt het.
  Ik moet bekennen dat het mij een beetje teveel wordt. Zei de oude man.
  Ik bezin me op mijn status :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Edwin: Ja, dat zou je denken, maar dat was dus niet zo. Er liep nog wel iemand anders met hetzelfde idee rond, maar ja... Alleen ergens mee rondlopen is niet genoeg hè? (Die persoon heb ik overigens wel meteen gevraagd om co-manager te worden - en ze zei 'ja' - dus da's dan wel weer mooi.)

  @Luud: Och arme... ;-)

  Je hebt vast al wel gemerkt, dat ik jou niet al te veel lastig probeer te vallen met al m'n plannen in deze, maar de status van gewoon lid is ook al heel waardevol hè. Iedere bijdrage is welkom, dat weet je!

  Inderdaad is Scandinavië trouwens goed vertegenwoordigd. Volgens mij ronselen onze Deense vriendinnen nogal wat archiefvolk... haha!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.