6 oktober 2009

Ding 17 - Sociale netwerken... Iets voor archieven? #23ad


Ik ben zowel offline als online geen uitgesproken sociaal netwerker. Naar Hyves, Facebook en LinkedIn beweeg ik me vooral als ik via e-mail word geattendeerd op beweging rond mijn profiel. In Archief 2.0 en Archives 2.0 ben ik wél erg actief, maar van allerlei andere Ning-netwerken consumeer ik m'n lidmaatschap nauwelijks. De rest van deze en nog andere netwerken laat ik sowieso maar achterwege.

Mijn deelname in die eerdere netwerken is trouwens vooral gekomen doordat ik op een gegeven moment maar iemands uitnodiging om lid te worden heb aangenomen, eigenlijk vooral om van het gezeur af te zijn en toch ook wel nieuwsgierig naar wat er dan zoal te doen is.

Vrienden van het archief
Die lidmaatschappen geven me immers wel de mogelijkheid om redelijk passief, soms actief bij te houden hoe deze netwerken zich ontwikkelen. Zeker de drie eerstgenoemde netwerken zijn in Nederland nogal groot of sterk groeiende, dus het is niet onverstandig om een beetje op de hoogte te zijn van de opties die je ook als professional ten aanzien van dit soort netwerken hebt.

Er zijn wel wat archieven op bijvoorbeeld Hyves min of meer actief. Echt aansprekende voorbeelden zitten daar overigens niet bij. Maar goed, kijk vooral zelf eens wat er met de zoekterm archief naar boven komt drijven aan ons soort instellingen.

Het gezicht achter de klik
Voordeel van je aanwezigheid in zo'n netwerk lijkt me het feit dat je 'vriendschappen' kunt aangaan met de bezoekers van je virtuele vestiging. Door middel van die relaties zie je achter sommige kliks op je profiel letterlijk een gezicht en zo leer je in ieder geval een bepaald deel van je digitale klantenkring kennen en kun je hen persoonlijk aanspreken.

Da's namelijk een van de grote nadelen van de online wereld voor archieven tot nu toe: we kennen onze klanten niet of nauwelijks. Bezoekers van onze fysieke vestigingen kennen we goed, we zien ze soms dagelijks, weten het plaatje bij het praatje te zetten, kennen hun onderzoek en hun vragen, weten hoe het met hun kleinkinderen gaat en hoe het fietsweer was op de weg hiernaartoe. Door deze en andere informatie leren we ook steeds beter hoe we hen van dienst kunnen zijn en waarmee we ze een plezier zouden doen.

Digitaal hebben we dat niet. We weten hoeveel mensen er op bepaalde knoppen klikken, hoe lang ze gemiddeld op een pagina verblijven, welke zoekwoordjes ze allemaal intikken en we weten nog een heleboel meer... maar een naam en een gezicht, verwachting en beleving en zo, dat weten we niet. Kwalitatieve informatie over onze digitale klant hebben we nauwelijks.

En ik vermoed dat sociale netwerken daar een rol in zouden kunnen spelen.

Zin...
Dan moet die virtuele vestiging aldaar natuurlijk wel een beetje interessant zijn. Misschien klinkt het simpel, maar ik denk dat het al heel mooi zou zijn als iemand via dat netwerk simpelweg op de hoogte kan blijven van nieuwtjes van je archief. Ook lijkt het mij goed te doen om regelmatig wat aardige foto's te plaatsen, een video erbij en dat mensen natuurlijk antwoord krijgen op vragen die ze stellen. Zoek- en tentoonstellingswidgets lijken me geen overbodige luxe - ook niet om te laten verspreiden - en een stukje inspraak door middel van een poll is ook leuk.

Wat dat betreft houd ik me ook maar vast aan m'n eigen ervaring met een website als Hyves: voor veel mensen is dat netwerk de belangrijkste manier om allerlei andere zaken bij te houden, contact met familie te onderhouden, foto's te delen en informatie over hobby's te vergaren. In plaats van e-mails te versturen plaatsen ze liever een krabbel en als het niet op Hyves zit, dan bestaat het niet voor hen... Zoiets.

...en onzin
En aan de andere kant zitten al die mensen misschien wel alleen vooral voor al dat sociale gedoe op Hyves en blijft het aantal mensen wat jouw archief daar bezoekt dus gewoon heel erg klein. Dat zou uitgeprobeerd moeten worden en voorlopig is dat nog door niemand goed gedaan.

Toch nog een lang stukkie...

Plaatje

2 opmerkingen:

  1. Ik zit helemaal op jouw lin Christian. Ik ben niet zo'n Hyver, maar meer Facebooker. En daar kijk ik altijd met bewondering naar de British Library. Die laten verschillende bronnen op hun facebook bij elkaar komen. Ik kan me niet voorstellen dat het heel veel werk is voor hen.
    Mooi voorbeeld he?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @23 Dingen: Ik moet eerlijk toegeven dat ik weinig met Facebook doe. Ik zou er gewoon eens een uurtje mee moeten spelen, als 'organisatie' dan. Binnenkort maar eens doen misschien... :-/

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.