1 april 2010

Geen woorden, maar hernieuwde daden #ugul10


Vandaag Ugame-Ulearn 2010 over de user experience. Eindelijk een congres zonder geneuzel in talloze workshops en parallelsessies, maar gewoon een line up van vier internationaal klinkende namen en aan het einde een goed gevoel.

Over David Lee King en Michael Edson zal ik in de komende dagen nog bloggen, maar over Gary Vaynerchuk en Michael Stephens zal ik dat na vandaag verder laten. Dat moet je beleven, niet lezen.

Passie
Gary Vaynerchuk sprak tot ons een half uur of zo via Skype. Hij zag ons niet (en hoorde ons soms ook niet), maar hij praatte daardoor niet met minder overtuigingskracht of passie. En dat laatste is wat hij ons ook voortdurend meegaf: maak werk van je passie. Of in zijn eigen woorden: make a living doing what you love. En werk hard, heel hard, iedere dag, voor de (online) community.

Welkom
Passie heeft ook Michael Stephens. Hij begon met een quote: Librarians make people feel welcome and personalize their service. Dat is waar we vandaag de dag mee bezig zijn, ook archivarissen. Maar blijkbaar ook al in 1876, want uit dat jaar stamt de quote namelijk (eentje van Samuel Green). Nadien moet er ergens dus iets mis zijn gegaan, want anders kun je niet de talloze misstappen verklaren die we in de jaren vanaf Samuel's uitspraak hebben gemaakt.

Een rondgang door je eigen instelling - een Kindness Audit - zal je keihard duidelijk maken dat we soms alle mogelijke moeite lijken te doen om het de klant zo onaangenaam mogelijk te maken. Niks mogen eten en drinken hier? Geen telefoon mee mogen nemen?? Dat soort dingen... Tijd voor een nieuwe ervaring voor onze klanten. Tijd om terug te keren tot de kernwaarden van ons vak. Stephen's slides zijn dik aan de Mb's, maar ook dik de moeite.

Vuur
Heb ik heel veel nieuws gehoord vandaag? Nee, dat niet. Ben ik geïnspireerd tot nieuwe daden? Nee, ook niet. Maar ik ben enorm geïnspireerd tot hernieuwde daden. Tot het met nieuwe overtuiging en nu nog verder inslaan van een al eerder gekozen weg. Eentje van connecten met je klanten, eentje van uitnodigen tot, stimuleren van en deelnemen aan online conversaties, en eentje van participatie door gebruikers.

Eentje waarvan het eerdere vuur was verworden tot een waakvlammetje. En eentje waar vanaf nu weer de onverbloemde focus op zal liggen.

Tot ik weer volledig ben teruggezogen in de dagelijkse werkelijkheid van roosterwensen, personeelsproblemen en clusterbudgetten... Maar hopelijk staat dan Ugame-Ulearn 2011 voor de deur. Sprekers en organisatie bedankt!

Plaatje

6 opmerkingen:

 1. Mooi verwoord Christian, en ik hoop dat je met jouw vuur ook je collega's zult kunnen aansteken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt goed. Volgend jaar ga ik ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @M@rlies: Dank je. En dat tweede hoop ik ook. Tot nu toe gaat het goed, maar ik mik op beter.

  @NAlibrary: Moet je zeker doen! Is echt een heel goed innovatiecongres voor 'onze' sector.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kende Gary niet (tja, geen wijndrinker hihi) maar was eveneens zeer onder de indruk. Mooie conferentie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Michael Stephens was inderdaad een hele bijzondere man. Beetje Zen en zweef, maar ook heel oprecht en geraakt. Je merkte aan die man dat het hem aan zijn hart gaat. Hele heldere boodschap. De Kindness Audit was een eyeopener.
  En wat een geweldige slides... Er kunnen er niet genoeg zijn!

  @Danniëlle
  Ik drink geen druppel, maar deze man ging helemaal niet over wijn, maar over passie. Als je werk je niet bevalt: ga toch weg en ga doen wat je wel leuk vindt. Dat is zijn onderliggende boodschap. Zonder passie geen succes. En dat zien we op veel plaatsen om ons heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Danniëlle: Helemaal met je eens! Ik drink zelf trouwens slechts af en toe een wijntje, maar ook los daarvan zou ik van Gary onder de indruk zijn geweest.

  @Luud: Het woord 'hart' gebruikte Stephens dan ook met enige regelmaat. Dit soort mensen moet het veld koesteren!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.