12 april 2010

Trots


Zo trots als een pauw ben ik. Niet op mezelf, maar op 'mijn klasje'.

Op 3 februari startte de module Beschikbaarstellen van de opleiding Archiefassistent aan de Archiefschool. Voor het eerst sinds jaren stond ik weer voor een klas. En vandaag was de laatste les van acht in totaal.

We waren te gast op het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. De studenten kregen aldaar historisch onderzoeksopdrachten voorgeschoteld in literatuur en archieven rond sigarenfabrieken, klompenmakerijen en nog wat andere industrie, maar ook moesten diverse genealogische puzzels worden ontrafeld. Een en ander gebaseerd op vragen van echte klanten, met tussendoor een prima verzorgde lunch en achteraf een leuke rondleiding. Een geslaagde dag en dat geldt ook voor de studenten: allemaal geslaagd! :-)

Trots ben ik op 'mijn klasje' omdat ze het zo ontzettend goed hebben gedaan. Gedurende alle lessen werd met veel enthousiasme meegedaan aan discussies en gewerkt aan opdrachten. Vanuit de eigen werkomgeving werden steeds meer voorbeelden aangedragen en vragen aan de orde gesteld. De lessen gingen over dingen die iedereen herkende van het werken op de studiezaal of elders, het behandelde kon de volgende dag al in praktijk worden gebracht. En natuurlijk werd daarvan tijdens de daaropvolgende les enthousiast verslag gedaan. Heerlijk om te mogen beleven!

En vandaag beleefden we dus een soort climax van die fijne ontwikkeling. De Eindhovense collega's verzorgden eigenlijk de gehele dag en alle begeleiding. Ik liep ook rond en stuurde hier en daar iedereen wat bij of een enkele keer wat verder het bos in. Maar vooral liep ik rond met een big smile omdat iedereen zo goed en gestructureerd aan de opdrachten werkte - het viel de Eindhovense collega's ook op - zo liet blijken het leuk te vinden en veel geleerd te hebben. En ook zo serieus met het vak bezig is: archiefdienstverlening

Want die archiefdienstverlening, da's ook nog steeds mijn dagelijkse bezigheid, op de studiezalen en veel digitaal, op het werk en in mijn vrije tijd. Waar een groot deel van m'n professionele hart ligt en waar het onvoorstelbaar fijn van voelt om anderen daarover iets te mogen en kunnen leren, kennis, inzichten, veel vaardigheden en de juiste houding.

En dat dit blijkbaar goed is gelukt, da's heel mooi. Meneer Chris had een hele goede dag vandaag, vooral omdat een groep archiefassistenten nu nóg beter klanten van dienst kan zijn. Proficiat allemaal! Jullie mogen trots zijn op jezelf!! :-)

Plaatje

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.