12 juni 2010

Zonder herinnering


Archieven bevatten het geheugen van de maatschappij en verschaffen haar een unieke identiteit door het bewaren van haar geschiedenis. Ieder individu ontleent een groot deel van zijn identiteit aan persoonlijke herinneringen. Om hun maatschappelijke relevantie waar te maken schieten verhalenwebsites van archieven en andere erfgoedinstellingen dan ook als paddestoelen uit de grond.

Maar wat als je geen herinneringen zou hebben? Wat als je 's morgen opstaat en je kunt je niks meer van de dag van gister herinneren? Wat als je iedere dag dezelfde dag beleeft? Waaraan, anders dan aan de naam in je paspoort, ontleen je dan je identiteit??

Soms wordt voor iemand de theorie verschrikkelijk praktijk.

Phil: What would you do if you were stuck in one place and every day was exactly the same, and nothing that you did mattered?
Ralph: That about sums it up for me

Quote uit Groundhog Day

4 opmerkingen:

 1. In het boek dat je maandag van me krijgt, wordt het tegenovergestelde beschreven: een vrouw die alles onthoudt. Dat schijnt even erg te zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Ingmar: Ik houd het graag op het midden tussen beiden. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Douwe Draaisma zei gister in zijn fijne KVAN dagen keynote "waar het ons aan ontbreekt is vergeettechniek."...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Robert: Dat was een knappe keynote inderdaad. Maar hij had het over een vergeettechniek, een techniek dus, iets wat je al dan niet kunt inzetten. Da's in het geval van mijn voorbeeld in de post wel iets anders. Daar is geen keuze meer, helaas voor die persoon.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.