28 juli 2010

Orkaanseizoen voor een Amerikaanse bibliotheek

Empty shelves in the fiction section at the Donnell

Deze zomer schreef ik over een bezoek aan de Northville District Library in Michigan, Verenigde Staten. Nu zal het niemand ontgaan zijn dat ook voor bibliotheken en archieven aldaar het orkaanseizoen is begonnen. Menige bibliotheek of archiefdienst is al simpelweg opgedoekt. Edwin schreef daar al eerder over. Voor een beetje echte crisis moet je dus de oceaan eens oversteken.

Nu gaat de bibliotheek van Northville me extra aan het hart omdat Ali daar werkt. En ook haar bibliotheek heeft te maken met inkrimping van het budget, getuige haar verhalen en een bericht op hun website:

Revenues for the Library are shrinking rapidly. The majority of our income -- about 96% -- comes from property taxes which are decreasing due to the decline in property values in the City and Township.

To date, the Library has frozen staff salaries, cut the materials budget, increased fines and improved efficiencies. However, more severe cuts such as closing the Library for one day a week or reducing evening and weekend hours, drastically cutting the budget for books, DVDs and other materials, and eliminating programs like Storytimes will happen if revenues are not increased.

De bieb wordt dus vrijwel volledig gefinancierd vanuit een percentage op de eigendomsbelasting van de burgers in haar verzorgingsgebied. En omdat die eigendommen - zeg maar de huizenprijzen - de afgelopen tijd rap in waarde zijn gedaald, daalt het budget van de bibliotheek automatisch rap mee.

Hoe verstrekkend de gevolgen daarvan zijn en hoeveel erger ze nog kunnen worden, presenteerde de directrice tijdens een informatiebijeenkomst voor inwoners op 22 juli jongstleden. Die bijeenkomst past binnen een promotiecampagne van de bibliotheek om de geesten van Northville rijp te krijgen voor een verhoging van het bibliotheekbudget, om zodoende niet nóg meer te hoeven snijden in de dienstverlening. En aangezien die budgetverhoging als percentage op de eigendomsbelasting dus uiteindelijk gehaald wordt bij de gewone burger, richt ook de voorlichting van de bibliotheek zich op die gewone burger. Afhankelijk van de waarde van je huis zou je namelijk zo'n twintig tot zestig dollar per jaar méér kunnen gaan betalen aan je bibliotheek.

Zouden we daar in Nederland mee akkoord gaan? Ik weet het niet. Een soort gedwongen crowdfunding.

Ik weet wél dat dit verhaal een stuk zwaarder op m'n gemoed drukt dan de bezuinigingen waar we in Nederland en op het BHIC voor staan. Dat is dichtbij, minder zwaar en ik kan er zelfs enige invloed op uitoefenen. Amerika is ver weg, het gat is groot en mijn invloed nihil. Eigenlijk zou ik het veel en veel liever andersom zien...

De slides van de genoemde informatiebijeenkomst staan per heden online. Gun jezelf dat kijkje in de problemen waarmee een gemiddelde regionale bibliotheek in Amerika te maken heeft. Of tel je zegeningen in dertig schermpjes.

Foto: Salim Virji

3 opmerkingen:

  1. Het is een andere wereld aan die kant van de oceaan, maar ze zijn denk ik wel zelfredzamer dan wij zijn. Over het algemeen dan. En door de nood geboren.

    Pijnlijke bezuinigingen en goed initiatief om de handschoen op te nemen en goed uit te leggen wat je nu eigenlijk betekent voor je eigen gemeenschap.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thank you for posting this, Chris! And thank you for your comments, Luud. Yes, the USA is a mess (still); however, we are slowly recovering. Unfortunately, the schools and libraries are the ones suffering since we are the "sacrificial lambs." I pray that we will get through this... I shall believe that we will. And, with that thought in mind, I'm sure we will. :-) Cheers! --Ali, Digital Services Librarian @ Northville District Library, Michigan, USA

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Luud: Inderdaad, door nood geboren. Dat is de kern van dat land, lijkt het wel. Als je wint, dan mag je alles zelf houden. Als je verliest, dan moet je alle last zelf dragen. En helaas kunnen er altijd maar een paar echt winnen, zijn er altijd veel meer verliezers en kwakkelt de meerderheid daar ergens tussenin.

    Het gaat daar immers, naast leven en vrijheid, om een recht op het nastreven van geluk. Niet een recht op geluk. Wij denken nog wel eens het laatste...

    @Ali: Let's hope people see what real value schools and libraries (and archives!) have for the community, and its future. And let's hope the economy recovers quickly enough to give everyone some room to breathe again, and think of other things than only their own wallet -- say your library's wallet/budget! :-) Take care! (Houdoe!)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.