25 juli 2010

Van Papier Naar Digitaal


In mijn presentaties laat ik al jaren achtereen de website Van Papier Naar Digitaal zien. En zojuist krijg ik via de mail te lezen dat die site nog weer wat sneller is geworden:

Sinds deze week is Van Papier naar Digitaal beschikbaar in een turbo-versie, zodat de PDF's een stuk sneller binnenkomen dan vroeger. Dit is mogelijk geworden door een nieuwe constructie waarbij een virtuele server wordt gebruikt die direct achter de Amsterdam Internet Exchange hangt. Daardoor komen de gefotografeerde pagina's van het project (...) via een breedbandige verbinding beschikbaar. (...) In de praktijk zal die maximumwaarde niet worden gehaald, maar of een reeks PDF's nu wordt binnengehaald in 1,3 seconde in plaats van 1,2 seconde zal niemand opvallen. Wel opvallend is, dat er geen 'eeuwen' meer hoeft te worden gewacht tot alles binnen is.

Da's fijn, want inmiddels zijn er al meer dan 220.000 foto's van archiefstukken op te vinden, naast een heleboel indexen. Dit prachtige initiatief, een van de onderdelen van het eveneens prachtige Geneaknowhow.net, is bij veel archivarissen nog onbekend. En als het al bekend is, is het om onbegrijpelijke redenen soms nog steeds onbemind.

De bedenkers van VPND leggen een en ander keurig uit, maar in het kort komt het project hierop neer: studiezaalbezoekers fotograferen archiefstukken en zetten die online. En als er een index of transcriptie van is, dan zetten ze die ook online. Mooi project en het kreeg vorig jaar dan ook verdiend een mooie prijs toebedeeld. Bekijk de website dus en verwonder je.

Primitief? Qua techniek misschien, maar ik ben niet van de techniek en zie het anders. Ik zie een vorm van samenwerking op afstand waarin op non-commerciële basis gewerkt wordt aan een landelijke portal via welke zoveel mogelijk archieven toegankelijk worden gemaak. Dus wie is er hier nou primitief? Archiefwezen, eat your heart out!

En dan te bedenken dat er collega's zijn die dit initiatief tegenwerken?! En wel door de deelnemers beperkingen op te leggen bij het fotograferen van nota bene openbare en niet auteursrechtelijk beschermde archiefstukken! Aan de schandpaal moeten ze, met naam en toenaam.

Hulde voor de vrijwilligers van VPND! :-)

3 opmerkingen:

  1. Amen. Als fervente voorouderonderzoeker ontdekte ik VPND een paar jaar geleden en sindsdien maak ik er vrijwel dagelijks enthousiast gebruik van. De site is uiterst overzichtelijk, de links werken altijd; de bijbehorende toelichtingen zijn relevant. Mensen die dezelfde hobby beoefenen kunnen er écht niet omheen, het scheelt enorm veel tijd als je op zoek bent naar een genealogische bron.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prima initiatief en het toont eens te meer aan dat standaardisatie ook een hindernis kan zijn of dingen onnodig duur maken. Archiefbezoekers voor archiefbezoekers. Je zou er een cd van moeten maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anna: Dat zijn mooie geluiden! Dank voor je reactie.

    @Luud: Toch minstens een filmpje op YouTube dan. ;-)

    Zoals ik altijd tijdens presentaties het publiek voorhoud: als archieven iets hadden willen gaan doen dat op VPND lijkt, dan hadden ze nu nog gepraat over databaseformats, aantallen pixels enzovoort.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.