12 januari 2011

Download eens een atlas


De blog van Richard is de moeite van het volgen altijd meer dan waard omdat hij genealogisch en historisch onderzoek op grondige en creatieve wijze weet te combineren. Op zijn blog doet hij daarvan regelmatig verslag. Gisteren attendeerde Richard mij via chat nog eens extra op zijn laatste blogpost. Daarin gaat hij op zoek naar de molens en molenaars in Elburg. Tijdens dat onderzoek stuitte hij op een mooie atlas: een stedenatlas van Jacob van Deventer uit 1545 (of van rond 1565, blijkens de reactie van Yvette op Richards blog), beheerd door de Biblioteca Nacional de España in Madrid.

De atlas is online te bekijken en bevat zo'n 100 schitterende kaarten van voornamelijk vestingsteden in ons land. Technisch allemaal niet schokkend, want om kaarten te bekijken zijn er heel wat mooiere applicaties voorhanden. Blader maar eens door de 17e-eeuwse atlassen van Bleau, die het Regionaal Archief Leiden digitaliseerde, of door het stedenboek van Frederick de Wit (ca. 1698), dat de Koninklijke Bibliotheek beschikbaarstelt. Verschil met de atlas in Madrid is dat je alle kaarten daar zonder watermerkjes kunt bekijken (zoals in Leiden) en in een veel hogere resolutie kunt downloaden (zoals in Den Haag). Maar toegegeven, die beide Nederlandse instellingen geven wel veel extra informatie en functionaliteit.

Hoe dan ook, gaat dat online zien in Madrid! Geen directe url naar de atlas helaas, maar als je in de digitale bibliotheek zoekt naar "Deventer", dan kom je er ook.

Afbeelding: kaart van Deventer

Update 13 januari 2011
Blijkt er tóch een directe url te zijn. Met dank aan Archivalia, waar ik hem aantrof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.