26 juli 2011

Achter de schermen in filmpjes


Het Amerikaanse Nationaal Archief (NARA) heeft al sinds eind februari een speciale afspeellijst op haar YouTube-kanaal met filmpjes waarin je een blik achter de schermen krijgt: Inside the Vaults

"Inside the Vaults" covers a host of topics including highlights from the National Archives in the Washington, DC, area and from the Presidential libraries and regional archives nationwide. Created by a former broadcast network news producer, these shorts will present "behind the scenes" exclusives and offer surprising glimpses of the National Archives treasures.

Het laatste filmpje (zie boven) gaat over het restaureren van de Magna Carta. Overigens gaat het dan niet om het exemplaar dat is opgenomen op de werelderfgoedlijst voor documenten van Unesco, want die ligt in Engeland, niet in Amerika.

Hoe dan ook, de filmpjes van NARA zijn de moeite van het volgen beslist waard! In Nederland ken ik eigenlijk alleen het Regionaal Archief Tilburg dat met enige regelmaat (en met succes!) eigen filmpjes met blikken achter de schermen publiceert. Zijn er misschien meer archieven die dat doen?

3 opmerkingen:

 1. Tamara van Zwol26 juli 2011 om 13:01

  De National Archives (UK) heeft ook een kanaal op Youtube, maar heeft meer historische (oorlogs)films geupload.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanuit Regionaal Archief Tilburg gebruiken we YouTube inderdaad regelmatig. Voor het hele proces rondom de Kaart van Zijnen (uitrollen, transporteren, digitaliseren en restaureren) hebben we geïnteresseerden een kijkje achter de schermen gegund met foto en film. Film voegt dan echt iets toe, ook voor andere archieven en bv de Provinciale Archiefinspectie die ziet hoe we met ons materiaal omgaan. Leerzaam voor kijkers en voor ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Tamara: Bedankt voor je reactie! Het kanaal van The National Archives is inderdaad ook een aanrader, maar bevat niet precies de filmpjes die ik bedoel. Kanalen met historisch materiaal zijn er zat. Ik bedoel eigenlijk archieven die filmpjes maken ter promotie, uitleg, inspiratie enzovoort. Dus die YouTube niet primair zien als kanaal om de collectie te ontsluiten (wat trouwens ook een mooie manier is hoor).

  @Jojanneke: Dankjewel voor je toelichting. Tilburg is inderdaad een navolgenswaardig voorbeeld wat het gebruiken en het zelf maken van film betreft. Daarop ben ik positief jaloers. :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.