8 juli 2011

Het Archiefforum gaat definitief uit de lucht


Terwijl ik dit blog, werkt Eric Hennekam aan het ontmantelen van Het Archiefforum (laatst bezocht: vrijdag 8 juli 2011, 14.45 uur), een website die hij zo'n tien jaar geleden opzette om kennis te delen in de Nederlandse Archiefwereld. Als forum is die site echter nooit goed van de grond gekomen. Later werd hij omgevormd tot een soort 'digitale kenniskrant' waarin alle archief- en onderzoeksnieuwtjes uit binnen- en buitenland een plekje vonden, waardoor Het Archiefforum voor veel mensen hét medium werd om op de hoogte te blijven.

In de loop der tijd werd de aandacht verlegd van archivarissen naar onderzoekers en kreeg het attenderen op oude en nieuwe archiefbronnen de overhand. Veel van die bronnen zijn te vinden via de archiefzoeker, een ander project van Eric. Die laatste site doet trouwens ook dienst als soort van archief van Het Archiefforum, wat verder niet bewaard zal blijven (anders misschien dan door het Internet Archive, die het archiveren overigens al een tijdje af laat weten).

Op 21 juni, tijdens zijn vakantie, werd al duidelijk dat Eric zou stoppen met het actieve beheer van het forum:


Meer dan twee maanden heb ik er over lopen denken, maar vannacht is de kogel door de kerk gegaan.
Ik ga stoppen met het plaatsen van berichten op Het Archiefforum en verzenden van de nieuwsbrieven aan de duizenden leden.
Na tien jaar is het mooi geweest. Mijn doelstellingen heb ik bereikt en ben momenteel te druk met allerlei andere zaken.

Maar...

Gaat Het Archiefforum nu uit de lucht? Nee, dat zeker nog niet. Te veel mensen maken er nog gebruikt van, er worden door enkele fantastische enthousiastelingen elke dag nog berichten geplaatst, en een site met meer dan 30.000 bronnen gooi je niet zomaar in de prullenbak.

Deze week kreeg de site te maken met technische malheur en vandaag werd duidelijk dat Het Archiefforum ook echt helemaal gaat verdwijnen. De redenen daarvoor zijn tweeledig, volgens Eric:

Zo zijn alle reclames verdwenen in opdracht van Google. U zult het geloven of niet maar dat kwam door dit bericht:
http://forum.archieven.org/index.php/topic,16781.0.html [berichten met links naar historische, erotisch getinte bronnen, waarvan de laatste bijdrage trouwens alweer dateert van een jaar geleden - CvdV] Dat mag dus niet vlgs de regels van dit Amerikaans bedrijf. Ik weiger dat bericht weg te halen.
Geen reclame wil zeggen geen inkomsten.
Dan is het voor mij onmogelijk om Het Archiefforum in de lucht te houden.
Daarnaast spelen er ook nog andere aspecten, zoals beheer dat altijd door blijft gaan. Heb daar geen tijd meer voor.

Dat van die inkomsten had misschien nog wel op te lossen geweest. Dat van het beheer is een stuk lastiger, ook al waren er verschillende mensen die berichten plaatsten en is in het verleden gepoogd met een redactie het werk onderling echt te verdelen.

Al met al, hoe dan ook: jammer, jammer... jammer!

Eric heeft in de afgelopen tien jaar meer dan eens bewezen dat er grote behoefte is aan een plek online waar al het archiefgerelateerde nieuws wordt verzameld en waar zo nu en dan de degens worden gekruist in discussies. Regelmatig vond ik hem te direct en te veel op personen gericht in zijn uitlatingen, maar het leidde er menigmaal toe dat het archiefwezen werd wakkergeschud en zaken op de rol werden gezet. Niet mijn manier, maar wel effectief gebleken.

Zelf heb ik Het Archiefforum in ieder geval altijd graag gevolgd en er af en toe aan bijgedragen. Tegen Eric zeg ik dan ook: bedankt voor al je werk al die jaren, veel succes met je overige werkzaamheden, en ik blijf je volgen!

Tegen alle anderen zeg ik: wie zorgt voor een doorstart?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.