9 september 2011

Google Maps voor de Romeinen


Een paar maanden geleden heb ik er slechts een tweet aan gewijd, maar nu is ie dan echt af: de Omnes Viae, een moderne reconstructie door René Voorburg van de Tabula Peutingeriana, een middeleeuwse kopie van een Romeinse wegenkaart van rond het jaar 300:

De enige complete wegenkaart die is overgebleven uit de Romeinse tijd kan dankzij internet weer worden gebruikt om reizen te plannen. Webarchivaris René Voorburg uit Houten heeft de wereldberoemde Tabula Peutingeriana kunnen verwerken tot hedendaagse routeplanner.
Zo kunnen geïnteresseerden zien hoe in de oude tijd bijvoorbeeld een reis van Nijmegen naar Rome zou zijn verlopen, of van de westkant van onze provincie naar de oostkant. Voorburg heeft zijn Romeinse routeplanner online gezet op de website omnesviae.org.
De historicus is in het dagelijks leven als webarchivaris werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij heeft de afgelopen zes maanden al zijn vrije tijd in het project gestoken. Uiteindelijk besloot hij alle 2760 plaatsen op de oude kaart en tussenliggende wegen in te voeren.

Ik vind het geweldig. En stiekum ben ik jaloers op de toewijding waarmee iemand aan zo'n project kan werken. De media hebben er - terecht - ook al veel aandacht aan besteed; bovenstaand filmpje komt van RTV Utrecht.

7 opmerkingen:

 1. Hoi Christian,
  Dank voor je bericht. Op een gegeven moment werd het werk een missie die ik af 'moest' ronden. Was soms dus even doorbijten maar ben nu zeer tevreden over het resultaat.
  Groet, René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg mooi. Heb je al geprobeerd om de kaart helemaal uit te zoomen? Zo zie je de concentratie van bewoning en de omvang van het Romeinse Rijk, volgens de Tabula Peutingeriana.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @René: Hé, leuk dat je reageert! Ik had je nog via Archief 2.0 een berichtje willen sturen, maar nou, je bent nu al op de hoogte van m'n blogpost.

  En "zeer tevreden" over het resultaat? je mag apetrots zijn hoor! :-)

  @Hans: Goede tip! Volgens mij is er nu nog veel meer leuks mogelijk, nou al die gegevens zo mooi zijn verzameld. Maar ja, ik wil René niet op een idee brengen (vooral omwille van de huiselijke rust... haha!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @René @Hans: Tja, dat krijg je ervan als je samen meerdere computers deelt... Bovenstaande reactie van Wilma, die is dus van mij.

  Over huiselijke rust gesproken... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig mooie site en ik wordt helemaal warm van dit soort van initiatieven. Zelf ben ik ook een enorme peuteraar met kaarten en perceeltjes en structuur en zo.
  Als ik toch eens tijd had...

  @Rene
  Ik neem diep mijn hoed af voor dat werk. Zo breng je een prachtig object echt veel meer tot leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Luud: Een jaar nadat je met pensioen bent gegaan, verwacht ik Udenhout wel in 3D. ;-) Natuurlijk met een soort van pupkes die er doorheen lopen, zoals in The Settlers... haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha René, Wat een geweldige prestatie weer. Ik heb de site ook aan mijn vader en mijn nichtje A doorgestuurd.

  Groet van QuetzalQuoatl, liefhebber van Chocolatl

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.