17 oktober 2011

App getest: Voetbal van toen

Begin deze maand lanceerde het Nationaal Archief via gahetNA de app Voetbal van toen. Via de app kun je een slordige 1.800 foto's bekijken van het Nederlands Elftal uit de periode 1894-1956. Er is een eregalerij beschikbaar met biografietjes en foto's van voetbalhelden als Beb Bakhuys, Abe Lenstra, Faas Wilkes en Coen Moulijn (die vier zijn meteen de enigen wiens namen mij bekend voorkomen) en verder is er een overzicht voorhanden van alle gespeelde wedstrijden in die periode, van vriendschappelijke wedstrijden tot semi-interlands, wereldkampioenschappen en Olympische Spelen, met informatie over het scoreverloop en foto's van de wedstrijd.

Postzegels
Al met al dus een app die op een alternatieve manier foto's uit de collectie van het Nationaal Archief mobiel toegankelijk maakt, natuurlijk ook foto's uit de KNVB fotoalbums. Alleen buitengewoon jammer dat dit vaak op postzegelformaat gebeurt.

Een smartphone - en dan heeft mijn HTC Sensation nog een fiks scherm - is toch behoorlijk klein en dan zijn de meeste foto's in deze app nog eens een veelvoud kleiner dan dat scherm. Niet te vergroten ook. Het bijschrift staat wat weggedrukt naar onderen en dat je nog kunt scrollen, dat is onduidelijk. Jammer allemaal. Want je kunt dus ook niet inzoomen op elftalfoto's om de spelers te herkennen of zo.

Quiz
Nee, dan de quiz, die lijkt me wel leuk. Je krijgt behoorlijk pittige vragen voorgeschoteld en kunt de quiz vaker spelen dan eens, waarbij je eventueel zelf de categorie kiest waarin je vragen wilt beantwoorden. Mijn hoogste score is inmiddels 20 punten. Ter informatie: dat betekent twee vragen goed beantwoord van de tien in totaal. Dat betekent niet alleen dat ik nauwelijks kennis heb op voetbalvlak, maar dat ik ook nog eens enorm slecht ben in gokken.

Nou goed, je kunt die score vervolgens delen met je maten op Facebook en Twitter. Écht leuk zou het natuurlijk pas worden als je de quiz ook tégen die maten kunt spelen.

Kortom
Hoe dan ook, ik persoonlijk raakte snel uitgekeken op deze app, maar het onderwerp heeft dan ook nauwelijks mijn interesse. Voor liefhebbers van Oranje is het een leuke app en die kunnen vast hun lol op met de quiz. Goed initiatief dus van het Nationaal Archief... maar aangezien de app toch vooral draait om het bekijken van foto's en juist de kwaliteit van die laatste te wensen overlaat, wordt het toch een sterretje minder.

De app is gratis beschikbaar voor Android en voor iPhone.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.