5 november 2011

Grafstenen en crowdsourcing in het Eemland


De website Groenegraf.nl bevat het resultaat van voortdurend onderzoek naar de achtergrond van de personen begraven in Baarn. Naar die plaats trokken vanouds de rijke Amsterdammers om te rentenieren en hun laatste levensdagen te slijten. De site bevat onder meer foto's en films, maar ook kranten, verhalen en nog veel meer. Een zéér uitgebreide website!

Maar het begon allemaal met de index van begraafplaatsen. Via de zoekmachine zijn de gegevens van bijna 20.000 personen te vinden die in het Eemland begraven zijn. Die gegevens zijn grotendeels door vader Eric en zoon Marlon van der Ent overgetypt van foto's die ze op diverse begraafplaatsen in Baarn en omgeving hadden gemaakt. Ze hebben echter nog duizenden foto's klaarliggen.

Met als motto Samen gaat sneller, helpt u ons mee? zijn ze nu hun eigen crowdsourcingsproject gestart. Je gaat naar de site, krijgt een foto van een grafsteen met daarnaast een invultabel, en je typt gewoon over wat je op de foto ziet.

Even opletten om welke persoon het precies gaat en natuurlijk is het allemaal geen gelikte software. Maar het werkt prima en binnen enkele weken zijn al honderden grafstenen door bezoekers van de site geïndexeerd. Vader en zoon moeten dus weer op pad om nieuwe foto's te maken! Ik vind het mooi.

En wat ik van dit soort particuliere initiatieven nou altijd zo aardig vind, is dat ze uitdagingen zien waar archiefdiensten alleen maar bezwaren, problemen of regels zien. Bijvoorbeeld in het aanvullen van de index met gegevens die helemaal niet op de grafstenen staan:

Sommige gegevens, zoals voornaam, tussenvoegsel, achternaam, geboortedatum, overlijdensdatum, kunt u vaak op het grafmonument vinden. Andere gegevens, zoals beroep, namen van ouders, geboorteplaats, vaak niet. Soms kunnen die gegevens via andere bronnen achterhaald worden, zoals via www.genlias.nl of www.archiefeemland.nl. Wij dagen u uit om de gegevens zo compleet mogelijk te krijgen, maar vult u alleen de gegevens in waarvan u overtuigd bent dat ze juist zijn. Bij twijfel, niet invullen.

Héérlijk eenvoudig!

Als nou iedere lezer van dit blog eens vijf grafstenen indexeert, dan steunen we met z'n allen zo'n mooi initiatief: inkloppen maar!

Volg de weblog van Groenegraf.nl voor meer informatie over deze en andere projecten.

Afbeelding: begrafenis van de 100-jarige Nicolaas Hornsveld, overleden in 1936

Gerelateerd
- Grafsteen op locatie

6 opmerkingen:

  1. Dit gaat in veel gevallen voorbij aan de minimumtermijn voor publicatie van een overlijden (50 jaar in NL als ik me niet vergis), aangezien er ook recent overledenen op staan. Dit project zou daarmee weleens een schending van de WBP kunnen zijn. Wat denk jij?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Roy: Bedankt voor je reactie. Voor zover ik weet is de Wbp alleen van toepassing op de gegevens van personen die nog in leven zijn. De termijn van 50 jaar waarover je het hebt, heeft verder alleen betrekking op de overlijdensaktes, dus niet op gegevens van overledenen die op grafstenen kunnen worden gevonden.

    Ik zie dus zelf geen enkel bezwaar tegen het publiceren van deze gegevens via een website in databasevorm. Maar goed, ik ben geen jurist of anderszins expert in deze materie, dus als iemand anders denkt te weten, dan houd ik me aanbevolen voor advies.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hebt helemaal gelijk. De WBP is idd niet van toepassing :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben één van de initiatiefnemers van dit samenwerkingsproject op www.groenegraf.nl. De WBP is inderdaad niet van toepassing, maar dat betekent niet dat het publiceren van gegevens over recent overleden personen niet gevoelig ligt. Op het moment dat we de foto's van de grafmonumenten die we willen laten digitaliseren online zetten, weten we uiteraard nog niet wat er op die monumenten staat, maar na controlle van de gegevens worden die in onze "hoofd-database" geplaatst. En dan worden de gegevens van personen die korter dan 50 jaar geleden overleden zijn pas zichtbaar na inloggen op onze site. Zo voorkomen we gelijk ook dat nabestaanden die recent hun geliefden verloren zijn via google op onze site belanden. Als mensen eerst inloggen en daarna het monument vinden, dan mogen we denk ik aannemen dat ze bewust op zoek zijn en dus niet geshockeerd zullen zijn als ze inderdaad die gegevens vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oeps, controle is met één "l" natuurlijk....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Eric: Bedankt voor je duidelijke reactie! Erg netjes hoe jullie dit aanpakken. Vooral erg respectvol.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.