20 januari 2012

Vrijdagavond cabaret: Ronald Goedemondt - Binnen de lijntjes


Ronald Goedemondt leerde ik kennen door Wilma, die me (via een reactie op een eerdere blogpost) wat tips voor leuke sketches aan de hand deed. Maar zowel ik als de rest van Nederland konden definitief niet meer om hem heen na de eindejaarsconference Gedoog, Hoop & Liefde van Eric van Muiswinkel en consorten in 2010. Daar zette Goedemondt namelijk een veelbesproken en perfecte Geert Wilders neer, die op de zijn kenmerkende wijze tekeer gaat tegen de linkse rakkers op het podium.

Inmiddels is Goedemondt toe aan zijn vierde cabaretvoorstelling, getiteld Binnen de Lijntjes. Op YouTube helaas nog geen fragmenten, maar wel een trailer (die overigens geenszins recht doet aan de voorstelling zelf). Afgelopen woensdag ging ik hem met Wilma zien in Theater aan de Parade in Den Bosch.

Meer nog dan cabaret geeft Goedemondt anderhalf uur standup comedy weg. Maar van groot formaat. Zijn uitleg waarom een pitbull nog geen lieverdje wordt als je hem simpelweg Katrien noemt, is geniaal ("Hier is mijn piranha Gert-Jan, mag hij bij jou in bad?"), maar later wordt het nog fraaier. Van filosofische lessen door een eekhoorn in het New Yorkse 'Center Parcs', via dikzakken op scooters tot het uitleggen van de verschillen tussen man en vrouw, ge├»llustreerd door de manier waarop ze een kaassouffl├ę verorberen. Als hoogtepunt echter het zoeken naar een mok met je naam erop in De Tuinen. Ik had er tranen van in m'n ogen en pijn van in m'n buik. En Geert kwam ook nog even voorbij (net als Bruce Lee en Nicolas Cage trouwens).

Zoals Goedemondt zelf ruiterlijk toegeeft, moet je bij hem niet zijn voor een voorstelling met een begin, een midden, een liedje, rode draad, maatschappelijke boodschap en een einde. Maar voor een heerlijke avond lachen kun je gerust bij hem in het theater gaan zitten.

Het bovenstaande filmpje is een van Wilma's favoriete sketches. Het komt uit zijn eerste show, getiteld Spek. Wie herkent niet deze flauwekul?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.