27 mei 2012

Een kok als cadeau

Gisteren verraste Wilma mij met een kok als cadeau. Het is een beeld uit de serie Profisti van de kunstenaars Fons van Dommelen (onder andere werkzaam geweest als cartoonist) en Ed van Rosmalen:

In the Profisti figurines the Parastone artists Fons van Dommelen and Ed van Rosmalen tried to capture the spirit of the real professional, the true tradesman, the genuine craftsman: preoccupied, sometimes chaotic, but always fully dedicated.

Beide mannen zijn verbonden aan Parastone in Den Bosch, een bedrijf met een lange traditie in restauratie en creatie van kunst, voornamelijk sculpturen. Het bekendst van Parastone zijn de driedimensionale interpretaties van figuren die voorkomen op schilderijen van Jeroen Bosch. Ze maken deel uit van een serie museumbeelden, genaamd Mouseion, waarin ook figuren zijn opgenomen uit schilderijen van bijvoorbeeld Breugel en Dali.

Meer informatie over Profisti, anders dan wat ik hierboven uit het foldertje haalde, vind ik vooralsnog niet. Maar Parastone blijkt ook de Nederlandse distributeur te zijn van The Comic Art of Guillermo Forchino en daar lijkt de serie Profisti duidelijk door geïnspireerd. Allemaal grappige karakters die zo uit een stripboek lijken te zijn weggewandeld (of vaak gereden). Overigens verklaarde de Parijse kunstenaar Forchino tijdens een interview op zijn beurt weer hevig geïnspireerd te zijn door de schilderijen van Jeroen Bosch, en dan vooral door de expressieve gezichten van alle figuren. Het bekijken van zijn werk is in ieder geval de moeite waard.

Als je de beelden van Profisti en Forchino eens in het echt wilt zien, dan kun je onder andere terecht bij Jos van Rosmalen (familie van Ed?) in Den Bosch. Of bij mij voor het keukenraam, voor de kok.

Wilma, bedankt! Er komt steeds méér vrolijkheid in ons huis. :-)

2 opmerkingen:

  1. Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik ken dat neusje van die kok. De laatste keer dat ik het zag, hing het boven een loop van een kanon.
    Kortom, Wilma heeft er duidelijk kijk op!! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Richard: Haha, grapjas. Ik maak er lang niet zo'n rommeltje van als deze nieuwe keukenhulp. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.