1 juni 2012

Playing the #metadatamappinggame


Op internet (vooral in tweets, vooral gepromoot door @jeewee80) buzzt de metadatamappinggame al enige tijd rond. Absoluut hoogtepunt tijdens een e-Depot bijeenkomst van gisteren, was dan ook het eindelijk en daadwerkelijk spelen van deze game.

Met veel knip- en plakwerk gestart als hulpspelletje voor een intern werkgroepje van het Nationaal Archief, leek het spel ook voor anderen interessant en werd het vervolgens professioneel vormgegeven en uitgevoerd. Met magneetjes, zodat je het staand kunt spelen.

Dat deden wij overigens niet. Per groep heb je een speelbord ter grootte van een tafel. Je begint met het mappen (dus aan elkaar koppelen) van metadata uit drie verschillende metadataschema's (van Binnenlandse Zaken, van het Nationaal Archief en van nog eentje). Vervolgens leg je deze sets metadata (wij speelden met tien setjes) op het speelbord op de goede plek. In rijen kies je waar de metadata betrekking op hebben (herkomst, beheer of techniek) en in kolommen kies je het hoogste niveau waarop je de metadata zou kunnen beschrijven (archief, serie, dossier, document, record en -als buitenbeentje- file).

Meerwaarde van spelen als groep is het gezamenlijke nadenken en discussiëren. Leerzaam en leuk! Een mooie bouwsteen voor bijvoorbeeld workshops en trainingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.