9 juli 2012

NARA in vogelvlucht met David Ferriero


Op 14 mei van dit jaar gaf David Ferriero, als Amerikaans nationaal archivaris beter bekend als de "Collector in Chief", een lezing waarin hij in vogelvlucht bespreekt wat NARA is, welke dingen hem 's nachts wakker houden en welke archiefstukken behoren tot zijn absolute favorieten.

De eerste 20 minuten gaan over NARA als organisatie, over het Amerikaanse edepot (dat bijlagen uit e-mails automatisch moet converteren), over classificatieschema's bij de Amerikaanse overheid (die in aantal van 9.700 zijn teruggebracht tot al 'slechts' 2.500), over openbaarheid, over openbaar maken en zo meer.

Cultuur, archivarissen en gebruikers
Ferriero gaat vervolgens in op de cultuur binnen NARA, waar je te maken hebt met bibliothecarissen, archivarissen en museumvolk. Hij vraagt alle medewerkers nadrukkelijk te kijken naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Die laatste bestaan vooral in de benadering van het werk. We kunnen veel van elkaar leren, als we maar iets minder territoriaal worden.

Interessant is ook als Ferriero ingaat op zijn ideeën over de gebruiker en het centraal stellen daarvan in het werk, niet alleen de dienstverlening. Hij stipt projecten aan als het Federal Register (blog), het Citizen Archivist Dashboard (blog), het Wikipedia in Residence programma (blog) en het indiceren van de 1940 Census (blog).

Daarna vertelt hij over de zoektocht naar verschillen tussen online en onsite onderzoek doen. En of de onsite functionaliteit te kopiëren valt naar de online omgeving. In deze markeert hij vooral het inlichtingengesprek, de (persoonlijke) hulp van een archivaris als gids. Blijkbaar denkt zijn staf daar nog hard over na; misschien zouden ze iets met chat kunnen doen?

Diefstal, topstukken en briefjes
Het laatste van de "things that keep me up at night" was beveiliging en diefstal. Ferriero bespreekt kort twee geruchtmakende zaken, waaronder die van Barry Landau. Daarna tijd voor luchtiger werk: een virtuele tour langs enkele topstukken, van de Nuremberg Laws en het patent van Michael Jackson op anti-zwaartekracht-schoenen, tot het recept voor scones van koningin Elisabeth en persoonlijke briefjes van schooljongen Ferriero aan Amerikaanse presidenten.

Als je een uurtje zit te werken, dan is dit een aangename en interessante video om op de achtergrond mee te laten draaien. Ferriero gaat nergens diep op in, maar in vogelvlucht krijg je een goed beeld van NARA.

Lees hier een uitgebreid verslag van de lezing.


Aanbevolen leesvoer
- You Can Transcribe It! (En iets over broodkruimels)
- Faciliteren van burger-archivarissen (of wie dan ook)

Foto: NARA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.