20 september 2013

Gezien: Urbanus zelf!


Ooit - het liep tegen Kerstmis - stelde ik mijn muziekleraar van de middelbare school ernstig teleur door het liedje Bakske vol met stro uit te kiezen als mijn 'liedje van de week'. Blijkbaar paste mijn keuze niet in zijn toegestane muziekcanon en daarna heb ik ook nooit meer een 'liedje van de week' mogen kiezen. Tot daar mijn participatie tijdens de muzieklessen, die voortaan beperkt werd tot twee houten stokjes waarvan me was wijsgemaakt dat ik er ritme mee zou kunnen houden...

Nou goed dan, van Urbanus had ik slechts wat cassettebandjes, die ik grijs heb gedraaid. Over en over, ik lag er steeds weer dubbel van. Vrolijk, volks en Vlaams, onnozel en absurd gewoon.

Het was inmiddels een jaar of twaalf geleden dat Urbanus nog eens in Nederland op het podium stond, dus nu hij weer een ronde ging maken langs onze theaters, kon het niet uitblijven of ik nam ons pap afgelopen woensdag mee naar mijn jeugdidool. Van de website:

De show is een best of met hits als “Hittentit”, “Madammen Met Een Bontjas”, “Quand Les Zosiaux Chantent Dans Le Bois”, “Bakske Vol Met Stro”, “1-2-3 Rikke Tikke Tik”, “Poesje Stoei”, doorspekt met een paar nieuwe nummers. De liedjes worden aan mekaar geveterd met splinternieuwe sketches, oneliners, twoliners en visuele onnozelheden. Een feest van herkenning. Vrees dus niet, hij lijkt nog steeds op zichzelf.

Dat wilden we! En dat kregen we ook. Wie kwam voor de Urbanus van mijn cassettebandjes - zoals wij - had een topavond, wie kwam voor een ander soort Urbanus, had beter weg kunnen blijven.

Een topavond dus, om Urbanus eens echt 'in het echt' te zien. Meest genoten hebben we van zijn vroegere werk, wat van mij gerust precies had mogen klinken als op de bandjes, inclusief de ruis en haperingen. Misschien had ik dat nog wel het liefst gehad.

Voor het overige zat een groot deel van de topavond hem dus toch in het jeugdsentiment. Want lag ik er vroeger nog dubbel van, heb ik de onbevangen liefde voor de humor van Urbanus blijkbaar toch een beetje achter me gelaten. Het is niet anders. Maar toch, als je van Urbanus hield, dan ga hem zien!

Meer inhoudelijke recensies lees je hier en hier, voor meer informatie over Urbanus check je deze fansite en filmpjes zoek je natuurlijk op YouTube.

2 opmerkingen:

  1. Leuk dat de 'oude' Urbanus op toneel stond, en niet een 'nieuwe'. Want de meesten komen toch voor de 'oude', vooral ook vanwege jeugdsentiment, denk ik. Ik ken ook hele stukken van Urbanusconferences uit mijn hoofd, want mijn lief draaide ál zijn platen (die hadden wij dus, hahaha), grijzer dan grijs.
    Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Anneke: Dank voor je reactie! Ik begreep dat Urbanus in enkele bekende nummers met reden enkele woordjes had verdraaid, als grapje, om al die 'meezingers van vroeger' soms even op het verkeerde been te zetten. Dat gaf wel wat gelach. Maar hij had het voor mij best ook gewoon zo mogen zingen zoals op jullie platen hoor. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.