27 februari 2007

Archivarissen in Second Life!

Er liepen al bieb'ers rond. En ook al stamboomvorsers... Maar vanaf nu in georganiseerd verband dan ook archivarissen!

Bij gebrek aan een eigen groep voor onze beroepsgroep in Second Life (SL), heb ik er zelf maar eentje opgezet. En daarbij hebben zich al enkele enthousiastelingen aangemeld. Niet allemaal pure archivarissen overigens, maar dat is juist ook de charme van dit wereldje.

Samen met Donna Dinberg (in SL Dinnie Devonshire) ben ik nu de trotse owner van de groep Archivists of Second Life. En Donna was ook zo vriendelijk om de helft van de stichtingskosten van wel 100 Linden dollars achteraf bij te lappen. Ik weet de exacte wisselkoers niet, maar ik denk dat dit bedrag zo rond de halve euro ligt. Nou, het gaat meer om het idee van samen delen hè!


Op haar dakterras hebben we al wat gebrainstormd over wat er allemaal wel niet mogelijk is. (En voor de goede orde: dat we op de foto geen haar hebben, komt door de trage computer! In het echt heb ik her en der nog wat staan, dus...)

Binnenkort hebben we een eerste vergadering met de nieuwe groep. Belangrijk agendapunt is wat we als archivarissen kunnen betekenen in dit tweede leven. Wilde plannen zat! Van het houden van tentoonstellingen tot het nadenken over archiveringsvraagstukken hier. Stel dat overheden in SL handelingen gaan verrichten die onder een Archiefwet vallen... ;-) Nou, stof tot praten dus...

Dezelfde wereld, maar dan anders
Oh ja, gepraat werd er ook veel op een andere vergadering. Toevallig kon ik aanschuiven bij de groep die zich bezighoudt met het toegankelijk maken van de bronnen in SL en zelfs daarbuiten. Welke doelgroep? Welke informatie? Welke mogelijkheden? Welke velden? Welk systeem? Het lijkt wel werken! (En voor sommigen is dat ook echt zo.)


Als archivaris had ik her en der nog wat specifieke inbreng. Mooi al een pluspuntje voor de nieuwe groep! Maar voor de rest...

Tjee, dat vergaderen valt namelijk echt niet mee hoor. Collega's van het werk, als jullie dit lezen, niet lachen... maar ik kwam er bijna niet tussen daar! Met een man of tien werd er druk gechat, de zinnen vlogen over m'n scherm. En ik zat ook nog niet helemaal in de stof, dus dit was hard werken hoor!

Desgevraagd begreep ik ook dat ik de enige was met dit probleem... Alhoewel mijn idee voor een wat andere behandeling van de dingen wel eventjes werd overgenomen. Maar goed, alles went. Stoel extra nodig? Die tover je uit je inventory, je digitale broekzak zogezegd. Maar dan een ter grote van een warenhuis. Makkelijk hoor.

De vergaderstijl was informeel, maar toch ook zakelijk, er zijn wat afspraken gemaakt en in werkgroepjes worden onderdelen verder uitgewerkt. Het wat is besproken, verder gaat het over het hoe. Nogmaals, het lijkt m'n eerste leven wel.

Oké, alleen praat ik daar zelf wat meer... ;-)

9 opmerkingen:

 1. Nieuwtje: Bewoners Second Life kunnen sinds gisteren praten. Spraakfunctie is toegevoegd aan deze virtuele omgeving

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja hoor, we kunnen praten, alleen horen ze daar aan de andere kant van de computer nog weinig van... ;-)

  Later deze maand start er een eerste test. Kijk voor meer informatie op de Official Linden Blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou daar zie ik niks in. Het is in de archiefzaal al ergerlijk als mensen zitten te praten en uit hun nek. Dus als dat met de computer nou ook kan wordt het helemaal erg. Er is nergens meer rust, lijkt het.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt soms wel een kippenhok in de archiefzaal. Een aantal dames (vriendinnen) zat microfisch lezers bezet te houden, maar deden er verder niets dan kakelen over ernstige ziektes. Erg storend als je je een beetje wilt concentreren. Onbewust ga je mee luisteren. Een virtuele wereld zoals 2nd life is wel een leuke game maar zonde van je tijd

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk, en da's nou weer een voordeel van zo'n virtuele studiezaal. Als je het gewauwel van anderen beu bent, dan zet je gewoon het geluid uit!

  Het ging hier trouwens om een vergadering van archivarissen. In de studiezaal van SL is het rustiger hoor...

  En SL is zeker géén game, maar gebruikt daar wel de look and feel van. Het is eerder een communicatiemiddel of zoiets. Steeds meer mensen gebruiken het. En vaak op een zinvolle manier. Kijk maar naar mij... ;-)

  Zonde van je tijd? Nee dus. Al zal lang niet iedereen van dit soort platformen gebruik gaan maken de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 2e hands leven is speelgoed. Leuk voor op "het werk" als er even niet veel anders is te doen. Maar om daar nu je vrije tijd voor op te offeren is niet zo raadzaam. Het echte leven is veel spannender.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @T.K: Ieder z'n eigen mening natuurlijk. Maar ik ben duidelijk een andere aangedaan. En gelukkig steeds meer mensen met mij.

  Eerlijk? Ik vind je laatste reactie erg negatief en eigenlijk denigrerend. Dat mag, maar liever niet hier. En liever niet anoniem.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toch kan ik de reactie van TK wel begrijpen. Het kost veel tijd om je in SL een beetje te kunnen bewegen en die tijd moet je maar net hebben. Ander argument is, dat je een extra laag hebt tussen jezelf en de andere deelnemers. Een beetje hetzelfde als het verschil tussen een echt document bekijken of via internet een transcriptie van dat document lezen. Veel mensen vinden dat dat verschil er niet is, anderen vinden het een hindernis.
  Ik blader zelf het liefst door dikke folianten, maar ik heb wel gemerkt dat ik een van de weinigen ben. Mijn bemoeienis met SL staat daarom op een laag pitje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kijk Richard, met zo'n reactie kan ik iets. Bedankt dus!

  Dat de werking van SL nog niet optimaal is, dat is bekend. Maar da's een kwestie van techniek.

  Internet is ooit begonnen als speeltje van militairen en universiteiten. Qua gebruiksgemak volledig ongeschikt voor het grote publiek. En nu...?

  Wat je bedoelt met die extra laag, dat begrijp ik wel. Gelukkig geef je zelf al aan dat steeds minder mensen dit als een probleem zien.

  Jongeren zien bijvoorbeeld - wat die laag betreft - geen verschil tussen een gesprek via MSN of een gesprek op het schoolplein.

  Natuurlijk mist zo'n tweede leven allerlei zaken uit je eerste. Laat ze daarom maar gewoon naast elkaar bestaan... ;-) En laat dat eerste leven vooral ook het belangrijkste zijn.

  Maar kijk vooral ook naar de voordelen van zo'n tweede leven, zoals het eenvoudig leggen van veel internationale contacten. Wat ook voor genealogen heel handig kan zijn!

  (Overigens val ik niet zozeer over de inhoud van de reactie van T.K, maar over de toonzetting.)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.