19 maart 2007

Waarom zitten wij nog niet in Second Life?


Ja, ja... Ik had beloofd dat ik het over m'n archivarissenclub in Second Life (SL) zou hebben. Ik weet het! En ik was dat ook echt van plan, moet je weten. Maar terwijl ik m'n gedachten bedacht, plopte er ineens iets anders in me op.

Zuidland
Vandaag stonden er weer twee werkgroepbijeenkomsten rond het Zuidland gepland. (Weer zoiets waar ik nog verder over zou berichten, trouwens...) En daar werd al grappend door iemand de vraag gesteld of ik aan de baas al budget had gevraagd om voor het BHIC een lapje grond te kopen.

De vraag was een grapje, maar het antwoord was wel serieus. En de vraag had trouwens ook best serieus gesteld mogen worden.

Serieus? Serieus!
Zou ik geld willen vragen aan de baas? Nee, op dit moment niet. Even los van het feit dat we andere dingen aan ons hoofd hebben en dat dit gebeuren in SL nog wat te ver voor ons vooruit is, heeft het ook nog geen zin.

We hebben er als historisch informatiecentrum (of als archief) simpelweg nog niets te zoeken. Kijk, dat er redelijk veel bieb'ers vanuit hun bieb in SL rondlopen, heeft niet als reden dat er al zoveel klanten komen voor iedere individuele bieb. (Laat staan voor archieven...) Maar ze willen zich op deze manier gewoon voorbereiden op de toekomst, waarin dat wel het geval zal zijn. In SL of in een opvolger daarvan.

Ze proberen, ontdekken en ervaren. Mogelijkheden en onmogelijkheden, kansen en valkuilen. Zin en onzin.

En eigenlijk geldt dat ook voor de bedrijven die SL binnenstappen. Denkt Philips dat er in SL al veel geld te verdienen valt? Gelooft ABN AMRO dat de klanten in rotten van drie voor de digitale balie komen te staan? Zal Randstad alle jobcoaches omscholen tot avatar? Welnee, ze investeren in de mogelijke - maar volgens velen ook waarschijnlijke - toekomst.

Een toekomst waarin virtuele werelden een rol spelen in dienstverlening, het testen en verkopen van producten, informatievoorziening, amusement enzovoort. Een relatief lage investering, als je het mij vraagt. Wat is voor een bedrijf als Philips nu helemaal enkele tienduizenden euro's of zoiets? Als je daarmee op termijn een voorsprong opbouwt ten opzichte van concurrenten? Een koopje! (Voor het BHIC trouwens een dure grap...)

Het BHIC en anderen
Dus moet het BHIC de sprong in het diepe SL wagen? Nee hoor, dat niet. Ik hoop alleen wel dat meer archivarissen eens een kijkje nemen in zo'n wereld. En eens nadenken over de mogelijkheden daarvan. Niet met z'n allen tegelijk! Maar wel steeds meer.

Dan daarbij biedt SL - maar da's mijn persoonlijke idee - de uitdaging om nu eens als instellingen samen te werken. (Alhoewel dat via internet ook nog maar moeizaam lukt...) En ook met andere infocollega's, bieb'ers voorop. Maar goed, hier heb ik het al eerder over gehad. Ik val in herhaling... ;-)

Oké, genoeg weer. Volgende keer over de archivarissenclub hè!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.