11 maart 2008

Help! Ik word oud!!


Vanaf vandaag besef ik het pas goed: ik word oud. Nee, nee.. Niet omdat ik pas geleden dertig ben geworden hoor! Luister..

Een collega van me was naar een conferentie buitenshuis geweest en deed onder andere verslag van de presentatie van Klaas Jan Mollema (waarover een volgende keer allemaal vast nog meer). Dat verhaal leek prima aan te sluiten bij m'n eigen Zuidland-project, dus daarom begon ik z'n blog eens wat door te struinen.

Doen..
Klaas Jan - sorry trouwens dat ik je even als lijdend voorwerp van deze post gebruik - omschrijft zichzelf als mediatechnoloog, informatieprofessional en full-time christen. Hij schrijft, anders dan ik, op z'n blog ook over zeer persoonlijke zaken, vaak vanuit zijn levensbeschouwing. Mooi om te lezen wel.

Maar dat doe ik zelf dus nooit, vond het vroeger zelfs eigenlijk een beetje raar als anderen dat deden.. en nu eigenlijk ook nog wel, eerlijk gezegd. Ik heb er geen behoefte aan om m'n persoonlijke dingen online te presenteren, zo was m'n blog bijvoorbeeld ook niet bedoeld, ergens heerst bij mij nog een gevoel dat bepaalde zaken niet online horen te staan of wat voor reden dan ook.

En toen merkte m'n collega op dat die Klaas Jan ook een jaar of vier jonger is dan mij! Zou dat ermee te maken hebben? Ik merk wel dat bijvoorbeeld jongeren over het algemeen veel makkelijker omgaan met persoonlijke informatie op het web.

Zie het gebruik van Hyves.. met allerlei foto's en ontboezemingen van diverse aard. Mijn eigen profiel daar bevat alleen m'n naam! (Ook trouwens omdat ik Hyves vrijwel alleen open als ik een verzoek krijg om iemands vriend te worden.)

..en laten!
Maar goed, vier jaar dus.. Da's best een hele lange tijd, zeker wat digitale ontwikkelingen betreft, toch? Hebben die vier jaar er dus mee te maken? Ik moest ineens weer aan dat verhaal over digital natives en digital immigrants denken. Ik voel me een hele erge immigrant nu!

En dat maakt dat ik dus al een te verouderd denkraam zal hebben om bepaalde nieuwe ontwikkelingen van nature te kunnen snappen. En dat is waar.. zelfs als die vier jaar er dit keer toevallig geen bal mee te maken hebben!

Ik ben oud, of ik word oud.. maar in ieder geval ouder! Help!! ;-)

Plaatje

12 opmerkingen:

 1. He Chris, ik wordt dit jaar 50. Hoe denk je dat ik me voel tussen mensen zoals jij???
  ;-)

  Ik zou gewoon door blijven gaan. Zolang er geen jonger iemand achter je staat te duwen kun je nog goed mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Duul: Ja, waarom denk je dat ik met van die oude knarren zoals jou omga? Dat doet me jong voelen.. haha! ;-)

  Wees gerust, ik ga gewoon door. Het is alleen goed te beseffen dat er inmiddels generaties opgroeien die van nature een bepaalde manier van digitaal denken hebben, die ik ontbeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heren, je bent NOOIT te oud om te leren ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Mirell: Jemig, wat zijn we weer wijs.. Ben benieuwd hoe je dat zo goed weet!? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh jee, ik ben daar weer een aantal jaren ouder (30 gepasseerd dus) en ik heb er geen moeite mee. Wat nu? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Daan: Vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. volgens mij heb je zojuist een aardig persoonlijk onderwerp gepost, dus het valt allemaal wel mee denk ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Marina: Nah.. Zo persoonlijk was dit niet hoor.. Erg aan de oppervlakte nog hè.

  Maar wie weet waarover ik in de toekomst allemaal wel niet ga schrijven, als ik me (nog) jonger voor wil gaan doen dan ik eigenlijk toch al ben.. ;-)

  Serieus nu: de begrippen jong en oud zijn relatief, en in dit geval gerelateerd aan de jaren waarin je opgroeit, die maken met welk technologisch denkraam je bent begiftigd. En dat verschilt nu eenmaal voor mensen tussen wiens leeftijden vier jaar verschil zit.

  Ik lig er trouwens niet wakker van hoor. Maar af en toe is het goed om stil te staan bij je eigen denkraam, of perspectief.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En ik ben vervolgens weer 7 jaar ouder en volgens mij soms ook best persoonlijk.

  Ik denk dat je er gewoon ingroeit. Ik vind jouw toon ook altijd wel persoonlijk. Niet overdreven maar je bent goed zichtbaar en vindbaar en je schrijft niet om dingen heen heb ik de indruk. Maar daar kan ik me natuurlijk in vergissen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Edwin: Ik voel me bij iedere reactie weer jonger worden.. ;-)

  Zit me ook net te bedenken dat eigenlijk iedereen die zich enigszins op internet rondbeweegt wel iets persoonlijks laat zien. It seems inevitable..

  En dank voor je analyse van mijn schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. haha ik google mijn eigen naam net en vind deze post over mij :) haha

  ja ik schrijf zeker vanuit 2 oogpunten. Ook omdat ik werk en prive niet als 2 echt gescheiden bezigheden zie. Hier en daar lopen ze flink door elkaar heen. En ik vind dat ook leuk. Dat maakt werken prettig.

  Vandaar ook dat ik voor mijn blog gekozen heb om een mix te maken tussen alle domeinen waarop ik actief ben. Zo zul je informatiekundige topics tegen komen, geloofsovertuigingstopics, mediatechnologische, maar ook zwem/reddingsbrigade topics.

  Ik vind het wel geinig zo. En merk ook dat mensen het prettig vinden om zo meer mijn achtergrond te leren kennen. Studenten aan de Haagse Hogeschool vinden het bijvoorbeeld prettig om te zien dat ik echt in de praktijk sta en snappen beter dat ik het af en toe druk heb :)

  groet,

  .klaas jan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Klaas Jan: Om heel eerlijk te zijn viel het me al tegen dat ik niet al veel eerder een reactie van je kreeg.. haha!

  Zelf monitor ik langs verschillende wegen - Google, Technorati enzovoort - voortdurend het internet op vermelding van mijn naam, blogtitel etcetera. Dit om mijn online identiteit een beetje in de smiezen te houden.

  Fijn dat je zo'n heldere uitleg hebt gegeven van het hoe en waarom van je bloginhoud. Dat soort dingen intrigeert mij mateloos! Het 'waarom' achter het doen en laten van mensen. Mooi is dat.

  Bedankt dus voor je reactie, en wie weet komen we mekaar nog eens IRL tegen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.