10 juli 2008

Virtueel archief in de kelder


Deze morgen alvast heel even gespeeld met Google Lively. Ik vergelijk het maar even snel met Second Life, maar dan van Google.

Leuk is dat je een eigen kamer kunt inrichten, die je vervolgens ook op je blog of website of zo kunt embedden. Hieronder een voorbeeld.

Voorlopig ziet mijn archiefkamer er trouwens nog uit als een kelder - het zal ook eens niet hè? - en lukt het me niet een oranje shirt aan te trekken.. maar het begin is gemaakt! :-)We denken al langer na over hoe we via onze site direct online hulp kunnen gaan bieden. Een chattende archivaris of zo. Door m'n ervaringen met inlichtingenwerk in SL ken ik inmiddels de kracht van een avatar, eentje die verder gaat dan alleen een klein plaatje. Pupkes dus, met expressie.. (en ja, ook met danspasjes!) ;-)

De kamers van Lively lijken me een stap in de goede richting. Ze doen bovendien recht aan het idee van archiefcommunities: mekaar virtueel ontmoeten op een archiefdienst, voor onderzoek, voor een vraag, voor een verhaal enzovoort, anders dan via een forum of zo. Live dus.

Dat is het dan voorlopig ook zo'n beetje, want zelf dingen maken en aanbieden en interactieve dingetjes hebben en zo - wat SL zo ontzettend de moeite maakt! - dat zit er bij Lively nog niet in. Maar dat komt misschien nog..

Ik begreep trouwens vanuit mailverkeer dat de Alliance Library System (die ook dat grote biebproject in SL heeft) ook al initiatieven richting Lively onderneemt.

2 opmerkingen:

  1. @Marina: Hey, je bent er weer! :-)

    Ja, het is weer eens wat anders hè, maar in volgende posts heb ik al een oranje shirt hoor.. haha!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.