13 september 2008

Wat zou je nu doen?


Het BHIC heeft voor een archiefdienst een enorm werkgebied van een provincie, achttien gemeenten en twee waterschappen. Om het lokale publiek te bereiken herbergt onze website voor alle gemeenten in Noord-Brabant een lokale pagina, zeg maar een plaatselijk geschiedenisboekje, zoals hier voor Veghel.

Die boekjes moeten gevuld en daarbij kan het publiek zelf - kenners bij uitstek natuurlijk - helpen door middel van het insturen van verhalen en/of foto's. Zo'n verhaal komt dan op de website en daar kunnen anderen vervolgens weer op reageren.

Reageren kunnen mensen ook op de lokale forums voor verhalen, en op de algemene forums voor genealogisch onderzoek en historisch onderzoek.. en bovendien op foto's in onze beeldbank.

En omdat een en ander anders in alle redelijkheid eigenlijk niet meer is te behappen, hebben we diverse rss-feeds beschikbaar. Trouwens ook errug handig voor de beheerders van al dat fraais! ;-)

Community en gebruikersparticipatie
Kortom, rond de website van het BHIC is een aardige community van mensen ontstaan, met belangstelling voor het lokale verleden en stamboomonderzoek. Ze dragen content aan, reageren op andermans content en ontmoeten elkaar zelfs via onze website. Een hele sociale toestand dus! En een toestand die nog steeds in omvang toeneemt.

In de toekomst gaan we dat concreter uitbouwen, is het plan. Het insturen van verhalen en foto's gaat nu bijvoorbeeld nog getrapt: medewerkers van het BHIC krijgen alles binnen, bewerken het en plaatsen het online. Dat willen we straks door mensen zelf laten doen, waarbij het BHIC slechts de rol van moderator heeft.

Het idee is om in een nieuwe website bezoekers de extra mogelijkheid aan te bieden om een eigen profiel aan te maken, foto's te uploaden en verhalen te schrijven, die dan ook direct door iedereen te lezen zijn. Van reacties krijgen ze een seintje en zo beheren deze klanten van het BHIC feitelijk hun eigen lokale pagina. Lijkt me super!

Lastige vraag
Tijdens de afgelopen bijeenkomst van Archief4all, waarvan hij een kort verslag maakte, stelde Albert mij een lastige, maar interessante vraag: wat zouden we op het BHIC nu doen, met de wetenschap van nu? Zouden we nog steeds op en rond onze eigen site een community proberen te starten? Of zouden we gebruik gaan maken van bestaande communities elders? Of iets opzetten via bestaande software of zo, buiten onze eigenlijke site om?

Hmm.. Da's een goeie! :-)

Lang antwoord
Ik moest het echte antwoord schuldig blijven. Het feit dat we zo op onze eigen site aan het spelen zijn met communities is niet een heel bewuste keuze geweest. In de eerste opzet van de site - ik was er toen overigens zelf nog niet bij op het BHIC - ging het eigenlijk gewoon over het door mensen aan laten dragen van informatie. Ook de forums - toen nog prikborden genaamd - waren al in beeld.

Later begon dat meer en meer vorm te krijgen en te lopen. Toen ik met mijn Zuidland-project startte en onder andere communities als breder verschijnsel op het web introduceerde, gingen we ons ook steeds meer realiseren wat er aan het gebeuren was op en rond onze site. Allerlei losse onderdeeltjes waar mensen op een interactieve manier met onze site en historische informatie bezig waren, werden steeds meer als een geheel aan elkaar gekoppeld. Keuzes werden bewuster gemaakt.

In het Zuidland-project gingen we ook zelf elders ervaren hoe communities werken.. of niet. We doken als werk in netwerken als Hyves, LibraryThing en talloze andere cluppies, maakten her en der accounts aan, bezochten tientallen forums, zetten foto's op bijvoorbeeld Flickr en lieten ons inspireren door al het fraais dat er buiten het archiefwezen gebeurt, wat ik steeds in een overzichtje probeerde bij te houden.. wat op den duur echt niet meer lukte.

Later, toen ik van het programma 23 Dingen hoorde, merkte ik dat daar zo ongeveer dezelfde gedachte achterzit, alleen heb ik op het BHIC een en ander meer on the fly gedaan. Spelenderwijs leren en toepassen in je werk. Dat wel. En zonder het nieuwe web eerst niet zelf te ervaren, kun je er op je werk echt niet effectief iets mee doen voor je klanten.

Kort antwoord
Eigenlijk komt het er dus op neer dat we al ontwikkelenderwijs gingen begrijpen waar we mee bezig waren. Al naar gelang mislukkingen en successen hebben we daarop steeds voortgeborduurd.

Ook hebben we inmiddels gemerkt dat er voor ons doel - met de hulp van diezelfde doelgroep aanbieden van lokale historische informatie aan klanten - geen lokale platformen of structuren te vinden zijn. Alle gemeenten hebben bijvoorbeeld wel heemkundekringen, maar daartussen zitten enorme verschillen, soms zelfs meningsverschillen.

Om effectief iets te kunnen doen in ons werkgebied en te voorkomen dat we twintig keer maatwerk moeten bieden - alhoewel dat altijd tot op zekere hoogte gebeurt hoor - moet je een en ander wel in eigen hand houden, wat facilitering betreft.

We proberen dus een goede balans te vinden tussen het faciliteren enerzijds en het opengooien van onze database anderzijds, om iedereen straks in staat te stellen ons en andermans materiaal te gebruiken, dingen toe te voegen, te verrijken enzovoort. Met die balans zijn we allemaal wel bezig in het archiefwezen, alleen kan-ie bij iedereen naar verschillende kanten doorslaan, in meer of mindere mate.

Oké, dus toch niet zo'n heel kort antwoord.. haha!

Naar buiten gericht
Maar dit alles betekent niet dat we onze ogen sluiten voor communities die zich buiten onze site bevinden. Zelf ben ik namelijk al groot voorstander van het meedoen met anderen. Ik mag wel zeggen dat het BHIC zich bijvoorbeeld als eerste archiefdienst actief manifesteert - moet nog veel actiever trouwens - in de populaire genealogische discussiegroep Genealogie Benelux.

En dan zijn er natuurlijk nog onze prille initiatieven in Flickr en YouTube. Ook niet te vergeten dat ik persoonlijk - moet nog vaste vorm krijgen - doe aan iets wat ik maar even webcare of brandgagement of zo noem: ik volg langs diverse wegen allerlei sites en blogs, om te zien of het BHIC wordt genoemd, of we daar iets mee moeten. En voor de gemoedsrust van mijn ego vergeet ik nog maar even mijn (tot nu toe) mislukte poging iets met Wikipedia te doen..

Echt kort antwoord
Anyway, uiteindelijk proberen we als BHIC dus in allerlei richtingen onze digitale vleugels uit te slaan, zowel op als buiten onze eigen website, en voorlopig zijn de resultaten bemoedigend.

Zouden we het nu anders doen? Misschien.. Geen idee eigenlijk. Maar zoals het nu gaat, gaat het in ieder geval best lekker eigenlijk! :-)

Plaatje

2 opmerkingen:

  1. Christian,
    je bent gezakt voor de elevator-pitch, maar ik heb nu wel een antwoord. Haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Albert: Ik ben ooit gezakt voor m'n Koningsdiploma en een keer voor m'n rijexamen. Aan beide ervaringen hield ik een behoorlijk rothumeur over.

    Maar ik moet zeggen dat het na het zakken voor de elevator-pitch best wel meevalt.. ;-)

    Bedankt voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.