4 november 2008

Ik is klein...


"Ja", hoor je dan, "maar wij zijn maar een klein archiefje. Wij hebben niet de mensen of het geld om ons met dit soort dingen bezig te houden!" Gevolgd door een diepe zucht. Waarop ik steevast antwoord dat de hele ontwikkeling, die we gemakshalve maar even aanduiden met web 2.0 of archief 2.0, jĂșist kansen biedt aan de Calimero's onder ons.

Heel veel van die geweldige tools zijn namelijk gewoon gratis of voor een prikkie te gebruiken, je hoeft er geen letter voor te kunnen programmeren en je hoeft er ook al geen uren en uren in te stoppen, als je dat niet kunt. Dus wat let je?

De dag sloot ik af met de woorden dat we nu talloze mogelijkheden hadden gezien om er samen iets moois van te maken. En dat ik dus hoopte daar in de komende tijd wat initiatieven in te zien.

Daarom vond ik het gisteren ook zo leuk toen Hanneke mij benaderde. Zij is bezig met een educatief project rond het kamp Nunspeet, waar gedurende de Eerste Wereldoorlog Belgische vluchtelingen werden gehuisvest. Ik dacht dat Nunspeet zelfs een soort strafkamp was.

Archiefmateriaal daarvan ligt in ieder geval verspreid over een aantal diensten, waaronder haar Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe en mijn BHIC, en ze had door de studiedag Archief 2.0 opnieuw goede inspiratie opgedaan om dit materiaal slim in te zetten.

Hanneke is meteen aan de slag gegaan in Netvibes, voegt fotoalbums van Picasa toe, is met SlideShare en widgets in de weer en knutselt enthousiast verder. "Ik vraag me af of dit lekker werkt, maar daar is het een experiment voor", mailde ze me. En daar ben ik het roerend mee eens.

Wat dat betreft volgt ze dus keurig - alsof dat zo belangrijk is.. haha! - mijn stappenplan om aan de slag te gaan: experimenteer, leer en deel, en geniet! :-)

Over een paar dagen hoop ik de definitieve links te kunnen geven van het experiment. Met dit soort dingen is het leuk om op te staan! En omdat ze zelf zei geen tijd te hebben voor haar blog, typ ikke er dus maar een stukkie over.

Plaatje

Nabrander: de derde archiefdienst waar veel materiaal wordt beheerd met betrekking tot het Nunspeetse kamp, is het Gelders Archief in Arnhem. Dit ter volledigheid van mijn verhaal hierboven.

2 opmerkingen:

 1. Christian,

  Leuk om te lezen. Ik heb een paar jaar geleden als geschiedenis deeltijder onderzoek gedaan naar de opvangkampen van Belgische vluchtelingen. Ik deed toen Ede, maar iemand anders van mijn groep heeft Nunspeet gedaan. Ik zal eens kijken of ik de paper daarover ergens heb. Misschien heb ik ook nog wel emailadressen. Ik zal het aan Hanneke doorgeven.

  Groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Wilma: Super! Ik heb het vandaag tijdens een symposium weer tegen verschillende mensen gezegd: van delen worden we allemaal beter.

  En het is dan ook mooi om bij thuiskomst te merken dat mijn blogpost over het project van Hanneke er weer toe leidt dat jij informatie aan haar kan doorspelen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.