14 december 2008

Cynisch over S@P


Afgelopen week las ik in het Archievenblad: S@P-jaarboek 2006 verschenen

Ja, je leest het goed: tweeduizendZES! Terwijl de hele wereld aftelt tot het jaar 2009, komt onze onvolprezen Stichting Archief Publicaties met een jaarboek dat al ruim twee jaar eerder had moeten verschijnen.

Blijkbaar zijn ze daarvan zelf ook erg in de war, want het kopje bovenaan de pagina met bestelinformatie vermeldt dat het om het jaarboek 2008 zou gaan. Onderaan bij de kleine lettertjes hebben ze echter beter opgelet.

Gaan ze deze fout nog herstellen? Vast niet. De archiefterminologie bevat volgens diezelfde website immers ook nog steeds 333 pagina's, terwijl ik ze daar al medio juni op heb gewezen.

De archiefterminologie? Is dat niet dat papieren lexicon, wat een groep enthousiaste archivarissen graag in wikivorm had gegoten? Inderdaad, dat lexicon dus. Maar ja, dat feest gaat nog steeds niet door. Dan kun je beter papieren exemplaren bij laten drukken van het huidige, sterk verouderde lexicon, toch? Nou, en precies dat heeft de S@P dan ook gedaan...

Mijn advies aan de S@P? Ga iets nuttigs doen! Geef dat lexicon aan het veld - voor die mensen is het immers bedoeld - zodat iedereen er via de wiki kennis van kan nemen en eraan kan bijdragen. En richt je vervolgens op je jaarboekenachterstand.

Sorry hoor, maar als ik dan zo'n triomfantelijk reclameberichtje in ons vakblad zie te staan, dan word ik dus erg cynisch. En terecht.

Plaatje

5 opmerkingen:

 1. Hear! Hear!

  Dat is overigens al een stuk minder subtiel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Ingmar: Maar het zet evenveel zoden aan de dijk hoor. Helemaal geen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar het kan wel opluchten om af en toe te grommen en brommen :-)

  Grz Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Wilma: Ontzettend! :-)

  @Ingmar: Dat gaat over het jaarboek, in ieder geval niet over de terminologie.

  En ik geloof best dat het een populair jaarboek is. Het is een hot topic, dat vast gretig aftrek vindt. En ik ga er ook achtermekaar vanuit dat het met de inhoud wel snor zit hoor.

  Maar ja, bij andere dingen heb ik dan zo weer m'n vraagtekens...

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.