28 december 2008

DE conferentie 2008: DigitaalAllemaal 2035


De eerste conferentiedag werd afgesloten met een 'multimedia discussie met behulp van sms' en vervolgens met enkele filmpjes in het kader van DigitaalAllemaal.

De discussie per sms liep niet geheel vlekkeloos. Sommigen bezwoeren de organisatie dat het systeem toch wel degelijk hoofdlettergevoelig was, anderen wisten beslist dat hĂșn antwoorden niet in beeld verschenen, en soms leek het alsof je antwoord op de ene poll pas in de resultaten van de volgende poll werden verwerkt... enzovoort, enzovoort.

Sms'jes
Maar wat zou het? Toen ik eenmaal het goede telefoonnummer te pakken had (foutje van mezelf) vond ik het een erg tof programmaonderdeel! Een leuke manier om de meningen wat te peilen.

De polls, met simpele ja's en nee's als antwoord, waren al leuk, maar de open vragen, waarbij de sms'jes als tags op het beeldscherm verschenen, waren eigenlijk nog veel leuker.

Uit de polls zelf is me vooral bijgebleven dat de helft van de aanwezigen dacht dat we in 2035 een totale integratie en vindbaarheid van informatie zullen hebben gerealiseerd. De andere helft hoopt dat ongetwijfeld ook, maar gelooft er niet in. Over hoe dat er allemaal concreet uitziet, hebben we allemaal vooral dromen, zoals uit een rondje door de zaal bleek.

Tenslotte dacht ook een krappe meerderheid van de aanwezigen dat er in 2035 nog studiezalen zullen zijn. Zelf betwijfel ik dat sterk. Naast projectmatige digitalisering (los van het feit dat meer en meer louter digitaal zal worden overgebracht), denk ik dat vooral scanning on demand onze huidige studiezalen overbodig zal maken. Da's namelijk veel goedkoper, en argumenten als 'het papier ruikt zo lekker' zijn dan tegenover financiers niet steekhoudend genoeg. Wat overblijft is een soort maatwerk voor individuele onderzoekers, maar dus geen studiezaal.

Filmpjes
Uiteindelijk leek het een beetje op wat wij tijdens onze studiedag Archief 2.0 ook probeerden te bereiken, namelijk mensen laten nadenken over de toekomst.

Dat werd doorgetrokken in de filmpjes, die pasten in een lijn die tijdens eerdere conferenties was ingezet. Tim schreef daar al eerder over.

Ook ik vond dit onderdeeltje niet geweldig. Eerlijk gezegd waren de verhalen van de tijdreizigers een beetje voorspelbaar. En als mensen tegen de dertig jaar vooruit in de tijd reizen, terugkomen en dan een voorspelbaar verhaal hebben, dan geloof ik er al niet meer in... Nee, in 2007 was het leuker. Maar ja, da's dan weer verleden tijd! ;-)

Trouwens, wel goed hoor, dat ze bij DEN ieder jaar weer een nieuwe invalshoek proberen te bedenken. Vooral doorgaan!

1 opmerking:

  1. Ik ben erg voor tijdmachines. Daarom ben ik ook bij een archief gaan werken. En heb ik er eentje laten bouwen ooit! Digitaal weliswaar... maar toch.

    Het is inderdaad een uitgekauwd vehikel. Bovendien, als de wereld er toen zoveel beter uitzag, waarom kom je dan nog terug? Eindelijk een manier om vooruit te gaan in de tijd zonder ouder te worden...

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.