10 december 2008

DE conferentie 2008: Goede jacht!


Keynote
Goede jacht!
Ranti Tjan (museumgoudA)

Van sommige dingen heb je wel eens gehoord, maar vervolgens ontsnappen ze door allerlei onbelangrijk getrut in de marge alsnog en bovendien geheel ten onrechte aan je aandacht. Laboratorium Waterwolf is zo'n ding. Maar vandaag is dat ruimschoots goedgemaakt met de keynote door Ranti Tjan, directeur van museumgoudA.

Wat een fijne man om te horen spreken! Door het verweven van persoonlijke anekdotes in zijn uiteenzetting en het zogenaamd vergeten van z'n slides, die later perfect dienstdeden als samenvatting, kwam hij figuurlijk tussen ons als publiek instaan om zijn verhaal te doen. Ik geloof hem.

Kleipijpen en Gouds plateel
En zo kwam er ooit een verzamelaar een stuk of 4.000 kleipijpjes brengen naar het museum. Daar wilden ze die dingen echter alleen maar aannemen als de man ze allemaal stuk voor stuk zou fotograferen en beschrijven. En tot grote verbazing van de museummedewerkers gebeurde dat ook!

En zo was er ooit een Nederlander in Australië die via internet informatie verzamelde over alle fabrieken waar in het verleden Gouds plateel werd gemaakt. Het werd een boekwerk van meer dan 1.000 pagina's!

En zo had Ranti nog wat andere voorbeelden.

Fascinerend...

En zo - archivarissen weten dat - zijn er talloze vrijwilligers met liefde voor hun hobby, die kennis bezitten waar de professionals niet aan kunnen tippen. Bovendien hebben die mensen er plezier in die hobby uit te dragen, die kennis te delen en zijn ze trots als ze daarin met die professionals kunnen samenwerken.

Volgens Ranti gaat het inmiddels niet meer om marketing ("Dat is zó jaren '80!") en collecties. Het gaat om kennis, de kennis van mensen en het deelgenoot maken van die mensen van je instelling. Het gaat om het plezier in kennis en het gaat vervolgens om beleving.

Ik geloof hem.

Woudlopershandboek
En daar is het project Waterwolf voor bedoeld: mensen opzoeken voor hun kennis en hun beleving. De straat op zelfs! En ze hun verhaal laten doen, hun belevenissen laten vertellen, hun kennis laten delen.

Vandaar ook het boekje Buiten Spelen. Woudlopershandboek voor de erfgoedmedewerker 2.0, door Else Rose Kuiper en Dick Rijken. Een mooi boekje vol makkelijke taal en handige tips over hoe je kunt denken door te doen. Ontwikkelen door te experimenteren in de werkpraktijk van alledag.

En iedereen die mijn eigen projecten een beetje kent, zal snappen dat ik daarom erg enthousiast ben. En bovenal dit boekje warm aanbeveel! :-)

Plaatje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.