30 december 2008

Een museum vol apartheid


Mijn favoriete Nederlandstalige zanger is al jaren Stef Bos. Hij schrijft en zingt liedjes, die maar al te regelmatig verwoorden wat ik denk en voel.

Voor een deel van zijn werk vindt Stef inspiratie tijdens zijn reizen door Zuid-Afrika. Daar leerde hij, gestoken in het uniform van de oude orde, de verschrikkelijke gevolgen van apartheid kennen. Maar hij voelt er ook de hoop op een betere toekomst.

Precies die hoop vind je terug in de doelstellingen van het Apartheid Museum in Johannesburg, waarvan ik gisteren bij toeval de website ontdekte:

The museum is a beacon of hope showing the world how South Africa is coming to terms with its oppressive past and working towards a future that all South Africans can call their own.


Een filmpje, dat zich op mijn laptop wat ongelukkig verschool in de volledig op Flash vertrouwende website, legt de achtergronden van het museum goed uit.

Het woord apartheid is taalkundig gezien met afstand het meest succesvolle Nederlandse exportproduct ooit. Bepaald niet iets om trots op te zijn...

Bezoeken dus, dat museum, al is het maar digitaal.

Plaatje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.