Van Rob kreeg ik een pagina uit de IP van deze maand doorgestuurd, vanwege een stukje over Les 2.0, waar ook onze nationale archiefdienst aan meewerkt. Dat project, van Beeld en Geluid, heeft een prijs van wel 1.1 miljoen eurootjes gewonnen! Poehee...
Maar er stond nóg een aardig artikel op datzelfde blad, over een weblogarchiveringsidee van de Duitse nationale bieb:
De Duitse nationale bibliotheek wil ook weblogs, homepages en discussieforums bewaren voor het nageslacht. Het nieuwe archiveringsplan valt niet goed bij de Duitse webloggemeenschap. Bloggers willen niet dat hun privéleven voor de eeuwigheid bewaard wordt.
Maar in Duitsland hebben bloggers niet zoveel te willen. De wet schrijft voor dat iedereen moet meewerken met de Deutsche Nationalbibliothek.
Lekker is dat...
Niet meewerken kan je een boete van een slordige 10.000 euro opleveren! Hoe het aanleveren dan precies in z'n werk gaat, is trouwens nog onduidelijk. Volgens het artikeltje wordt gedacht aan pdf-bestanden en/of screenshots. De Duitse blogosphere beraadt zich overigens al op acties, lees ik.
Plaatje
Ja hallo, eerst ga je met je blote kont op het internet staan en dan wil je niet dat dat voor de eeuwigheid wordt bewaard? Ben je vindbaar, dan ben je ook bewaarbaar... :-)
BeantwoordenVerwijderen@Robert: Je hebt wel een punt, natuurlijk, maar de vlieger gaat niet helemaal op.
BeantwoordenVerwijderenDat anderen (zoals Google en zo) ook je gegevens kunnen 'bewaren' is één. Maar dat een archiefdienst daar ineens structureel werk van gaat maken en bovenal jou gaat verplichten daaraan mee te werken... Tja, dat gaat wat ver, vind ik.
Persoonlijk vind ik dat zo'n bieb best die blogs mag bewaren, als ze dat allemaal maar zelf regelen. Maar dat ze dan de blogger verantwoordelijk gaan stellen voor het correct aanleveren van bestanden, op straffe van rechtsvervolging (of een boete), dat vind ik niet kunnen.
Maar blijkbaar is de Duitse wet zo geregeld. Of in ieder geval de interpretatie van de Duitse nationale bieb daarvan, op het vlak van internet.