2 januari 2009

Ooggetuigen van Buchenwald


Tijdens het opruimen van mijn kamer vond ik onderop een stapel papier een geel plakbriefje met daarop gekrabbeld alleen de link www.buchenwald.nl. Dat briefje had daar nooit zo lang mogen liggen, want deze website verdiende al veel eerder mijn aandacht!

Het is namelijk werkelijk uniek dat van één voormalig concentratiekamp zoveel oud-gevangenen zijn geïnterviewd en bovendien op zo'n systematische en prima gedocumenteerde manier. Dat laatste is immers weer erg goed voor het wetenschappelijk onderzoek, waarbij deze interviews een belangrijke rol kunnen spelen.

In totaal zijn 38 overlevenden geïnterviewd (door de inmiddels opgeheven Vereniging van Oud-Buchenwalders) en de beelden daarvan zijn integraal te bekijken op de website. En niet alleen dat, want ze zijn ook integraal te doorzoeken! Dat kunstje hebben ze geflikt met behulp van software, die is ontwikkeld door hoofdzakelijk de Technische Universiteit Twente, om video's door middel van spraakherkenning te ontsluiten en te laten doorzoeken.

De projectwebsite is ondergebracht bij het NIOD en is mogelijk gemaakt door steun van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS, dat ook allerlei andere mooie projecten mogelijk (heeft) maakt.

Persoonlijke verhalen. Ooggetuigeverslagen. Ze blijven, vind ik, nog steeds de meest waardevolle historische bronnen. Subjectief? Jazeker. En daar gaat de website ook netjes op in, zoals van het NIOD verwacht mag worden.

Maar subjectiviteit is prima, zeker wanneer die bekend is. En als die al bestaat, dan is er geen enkele objectieve geschiedenisles over Buchenwald mogelijk, die met dezelfde kracht kan vertellen als ieder van deze oud-gevangenen vertelt.

In alle opzichten indrukwekkend. Sommige verhalen kunnen immers niet vaak genoeg worden verteld!

Euh...
Van een geheel andere orde dan, maar één klein dingetje moet me nog van het hart... Waarom toch al die aparte, verdraaide themawebsites? We hadden immers - nota bene ook van het NIOD - bijvoorbeeld www.kamparchieven.nl al! En op die website is de geboorte van www.buchenwald.nl nog niet eens als nieuwsberichtje terug te vinden. Er ligt zelfs geen link!

Dat verschillende organisaties moeite hebben om tot één website te komen, dat snap ik dan nog. Ik ben er niet blij mee, maar ik snap het nog...

Maar dat één organisatie met verschillende websites komt? Dat wil er bij mij echt niet meer in hoor!

Oké, het zal iets met subsidieverstrekking te maken hebben. Uit ervaring weet ik dat subsidieverstrekkers graag themawebsites zien, omdat het weer een digitaal knip-weer-eens-een-lintje-door-momentje oplevert.

...

Nou, verder niet zeuren, Van der Ven! Als je gezeur namelijk al waar is, dan heeft die subsidie toch wel mooi voor een unieke website gezorgd!

Plaatje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.