6 februari 2009

Rss bij Het Utrechts Archief


Ik ben - net als veel informatieverslaafden - hooked by rss. Het is gewoon dé manier om efficiënt informatie tot je te nemen, zonder daarvoor zelfs maar de digitale deur uit te hoeven.

Daarom ben ik er ook sterk voor dat archiefdiensten - die barsten immers van de informatie - veel meer met rss gaan doen. Helaas ken ik er nog maar weinig, maar als ik ze tegenkom, dan voeg ik ze toe aan een speciale tab op de Netvibes Universe van Archief 2.0.

De oogst is nog wat matig. Meestal gaat het alleen om een feed met het laatste nieuws. Leuk, maar niet echt creatief.

Ik ben dan ook nog steeds blij met de mogelijkheden die we bij het BHIC aanbieden: zelf feeds genereren voor nieuws, nieuwe verhalen en alle forums. Da's tenminste keuze!

Maar vandaag stuitte ik toevallig - en ik was al jaloers op ze - op feeds van Het Utrechts Archief. Een nieuwsfeed natuurlijk - ook even aan die tab toegevoegd - maar vooral een feed die je krijgt als je een zoekactie hebt uitgevoerd.

Zoek je bijvoorbeeld op "waalwijk" dan verschijnt aan de rechterkant van het venster heel klein een rss-knopje waarmee je een abonnement kunt nemen op nieuwe zoekresultaten.

Tof! Dus steeds als ze in Utrecht iets nieuws over Waalwijk krijgen, dan krijg ik daarvan via rss een seintje. Lijkt me sowieso een must have (vanwaar trouwens al dat Engels ineens?) voor onze genealogische databases! Alhoewel de monitors van Bob Coret voor Genlias en voor Digitale Stamboom ook heel mooi voldoen.

Iedereen aan de rss! :-)

Plaatje

2 opmerkingen:

 1. zolang je er maar niet verslaafd aan raakt, he?

  rss: really sucks sometimes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Marina: Dat gaat wel meevallen. In Utrecht hebben ze niet zoveel over Waalwijk hoor, dus het bijhouden van deze feed gaat me wel lukken.

  Goede uitleg van de afkorting trouwens! :-)

  En tot strakjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.