22 maart 2009

Coming to America (1)


Ik ben verre van een wereldreiziger, maar dit jaar maak ik al het verlies in een klap goed: ik ga een kleine maand naar Amerika! :-)

Wat trekt mij naar het beloofde land, het land van de onbegrensde mogelijkheden en het land waar iedereen het recht heeft zijn of haar droom na te jagen, als je voor dat alles maar voldoende centen hebt?

Hoe meer ik namelijk van het land lees en zie, des te minder aantrekkelijk het eigenlijk wordt. Maarten van Rossem zei het goed: "Er is geen enkele West-Europeaan bij z'n volle verstand, die nog naar Amerika wil emigreren."

En hoe meer ik met Amerikaanse vrienden en collega's praat, des te meer wordt het mij duidelijk dat wij in Nederland vooral zowel op het sociale vlak als op het vlak van de gezondheidszorg in een Luilekkerland leven. Ik tel inmiddels onze zegeningen!

Maar goed, ik ga er dan ook niet heen om te emigreren, maar voor een vakantie. En wel naar Michigan. Dat wordt dus zoiets als de camping in Spanje, waar je na het aansluiten van het water van de caravan iemand uit de tent naast je hoort vragen aan z'n vrouw waar het bier toch is gebleven.

Na Californië is Michigan namelijk de staat met de hoogste concentratie Nederlandse immigranten. Ook Illinois en Wisconsin doen het trouwens goed wat Hollanders betreft, maar vooral West-Michigan heeft zich in het verleden ontwikkeld tot hèt centrum van de Nederlandse immigratie naar Amerika, vooral door de bloei van de stad Grand Rapids.

Beeldbepalend voor Holland in Amerika werd echter, uiteraard, de stad Holland, iets westelijk van Grand Rapids. Rond 1850 vestigde zich daar een rijke, Overijsselse dominee, samen met enkele honderden volgelingen. Inmiddels telt de stad ruim 35.000 zielen en is er 's werelds grootste augurkenfabriek gevestigd. Nou, als dát geen aanbeveling is voor je vakantie...

Maar da's allemaal in het westen, terwijl ik in het oostelijk deel van Michigan neer zal strijken. Het is per slot van rekening vakantie! ;-)

Enfin, tussen de bedrijven door ben ik mezelf wat aan het inlezen in mijn vakantieland. Dat gaat vooral via bewegend beeld, waarbij tot dusver het verslag van Van Rossums reis vol verwonderingen door Amerika, een documentaire over tienermoeders en stadsboeren in Detroit en het relaas van een hamburgerexperiment de meeste indruk op me hebben nagelaten. Dat laatste staat trouwens gewoon in z'n geheel online. It's amazing!!

In de planning staat onder andere nog een uitzending van Andere Tijden over Holland Michigan, die ik een paar jaar terug blijkbaar heb gemist. Ik kan hem mezelf in ieder geval niet meer herinneren...

Op papier heb ik deze week een nieuwe special van Elsevier binnengekregen, over Ons Amerika - ziet er hapklaar, doch degelijk uit. Van een vriendin kreeg ik al A quick guide to customs & etiquette - leest lekker weg in handzaam pocketformaat. Het beste werk over de Verenigde Staten, wat ik ooit heb gelezen, zal voorlopig overigens met stip en afstand De Verenigde Staten in de twintigste eeuw blijven. Maar ja, dit zijn natuurlijk appels en peren...

Talk to ya later!

Plaatje

7 opmerkingen:

 1. Nou Christian, je klinkt hier in ieder geval heel erg voorbereidt! Ik kan me daar meestal helemaal niet toe zetten maar ik ben dan ook nog nooit naar de VS geweest. Het is voor mij nog steeds een wens om daar heen te gaan, dus ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaringen.
  Filmpje van Holland is typical! Hollandser dan Holland ;-)
  Enjoy!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik probeer niet jaloers te zijn, maar kan het moeilijk bedwingen :-) Gaaf, zeg! Ik ben een keer in New York en in Chicago geweest en vond het beide keren prachtig! Ik zou er niet willen wonen, trouwens. Maar toch heeft het iets om daar rond te struinen met je Starbucks koffie. En het landschap buiten de steden lijkt me geweldig. Wanneer ga je trouwens? In ieder geval heel veel plezier toegewenst. Ik neem aan dat we het verslag wel in je blog of op twitter lezen. Of misschien maak je er wel een vlog :-) Ik ben benieuwd.

  Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Duul: De voorbereiding is "part of the fun" dus ik maak er graag tijd voor vrij! En inderdaad, zoals bekend vind je de Hollanders nergens Hollandscher dan buiten Nederland... haha!

  @Wilma: Ik logeer bij iemand en die woont lekker niet in de grote stad. Maar we zullen waarschijnlijk wel Chicago en Indianapolis bezoeken, gewoon om even het stadse leven te ervaren.

  Het landschap trekt me echter oneindig veel meer. Ik hoop in ieder geval echt dat ik de Niagara Falls te zien krijg en natuurlijk ga ik die filmen!!

  Ik ben van plan om tussendoor wat te bloggen en foto's online te zetten, hopelijk zelfs wat film. Maar uiteindelijk wil ik m'n tijd niet al te veel verknoeien met kabelgedoe en zo.

  Trouwens, ik kom aan op de fourth of July. Misschien dat ze de vlag voor me uit zullen hangen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt leuk! Holland, MI staat ook al een poosje op mijn verlanglijstje maar het is er helaas nog niet van gekomen. De Herrick district library moet een mooie collectie hebben met bronnen over de Nederlanders daar. En dan is er nog Calvin College's Heritage Hall met een prachtige collectie brieven van immigranten.

  Misschien ook interessant: Lilian Dominicus van de PZC reist op dit moment door Amerika op zoek naar Zeeuwen daar en blogt daarover. Vandaag is ze in Zeeland, MI.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Yvette: Op de site van de Calvin College's Heritage Hall staan in ieder geval al mooie plaatjes, zie ik! En die blog is ook leuk om te lezen. Zelfs een stukje 'oral history' meegeplukt.

  Maaruh... Het wordt een vakantie hoor! ;-)

  Serieus, een collega van me vroeg al of ik ook elders nog foto's kon maken, van een of andere molen, die blijkbaar ooit vanuit Brabant naar Holland is verscheept. Net zoiets als die van Zeeland (Brabant) naar Little Chute, Wisconsin, zeg maar. Oh ja, en nog foto's van wat grafzerken met oude, Hollandse namen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Behalve New York trekt de VS me eigenlijk niet. Ga jij me met je verhalen wellicht toch overtuigen?

  Alvast veel voorpret gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Danniëlle: Jou overtuigen zal niet de motivatie voor mijn bloggedrag zijn hoor, maar als dat het neveneffect is, dan lijkt me dat prima! :-)

  Ik ga zelf vooral voor de natuur, niet zozeer voor een stad als New York. Da's me te 'groot'.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.