3 mei 2009

23 Archiefdingen van start


In mei gaat het er dan toch echt van komen: 23 Archiefdingen gaat van start!

Na de succesvolle studiedag rond het fenomeen archief 2.0 hoorden wij van deelnemers dat ze graag aan de slag wilden, maar behoefte hadden aan praktische tools en tips. De gedachte van Luud (Regionaal Archief Tilburg) en mijzelf was daarom om samen met Rob Coers te kijken of we het uitermate succesvolle 23 Dingen voor bibliotheken niet als het ware konden vertalen naar het archiefveld.

Dit plan kwam pas goed in een stroomversnelling toen daar Petra (Nationaal Archief) bijkwam. Een aantal spijkers met koppen later en www.23-archiefdingen.nl was geboren!

We kregen bij het vertalen en soms zelfs helemaal nieuw schrijven van teksten enorm veel hulp van andere leden van de community Archief 2.0. Zo besteden we extra aandacht aan bijvoorbeeld zaken als webcare en mashups, maar hebben we ook aparte Dingen over genealogie 2.0 en Footnote, het sociale archiefnetwerk.

Bob, Ingmar, Judith, Marilou (nog geen lid, maar dat wordt ze vast snel), Tim, Tom en Ton: allemaal bedankt voor jullie medewerking! 23 Archiefdingen is echt een communityproject geworden - mooier kan toch niet?! :-)

Op maandagmorgen 8 juni trappen het RAT en het BHIC af met iets meer dan veertig deelnemers. Er sluiten ook deelnemers aan van kleinere Brabantse archiefdiensten. Da's belangrijk - veel archiefdiensten zijn te klein om zelfstandig de cursus te kunnen starten, dus moeten samenwerken. Die samenwerking alleen is al een dikke plus!

Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in! En de reacties van archiefdiensten elders in het land zijn ook positief en concreet. Dus wie weet moet ik straks zelfs nog ergens als online coach aan de slag joh! ;-)

Plaatje

6 opmerkingen:

 1. Davida de Hond3 mei 2009 om 16:50

  gefeliciteerd met het in de lucht gaan van 23 dingen voor de archief sector!

  En dat het als community project van de grond is gekomen tekent alleen al voor het waardevol toepassen van online toepassingen.

  Veel plezier met de cursus!

  Davida de Hond

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Davida: Thanks! Ik ben het daar ook helemaal mee eens! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed om te lezen! Veel succes jullie allemaal. Mooi dat het op deze manier tot stand is gekomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Edwin: Bedankt! Jij kent het klappen van de zweep inmiddels!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er goed uit, die 23 archiefdingen!
  Ik wens jullie een inspirerende reis op het web. Die gaat vast veel mooie ontdekkingen opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @m@rlies: Bedankt! We hebben er in ieder geval allemaal veel zin in! :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.