30 juni 2009

Dingen 4 en 5 - RSS en het nut voor archieven #23ad


Veel collega's zitten op Hyves, zoeken filmpjes via YouTube, raten het hotel waar ze de vakantie doorbrachten of doen andere 2.0-dingen, maar relateren diezelfde dingen vrijwel nooit aan hun dagelijkse werkpraktijk. En da's jammer.

Heeft je archief bijvoorbeeld iets op Hyves te zoeken? Biedt YouTube je archief mogelijkheden voor het ontsluiten van historische filmcollecties? Heeft het zin om klanten archiefstukken te laten beoordelen? Dat soort vragen.

Misschien is het antwoord simpelweg nee en dat is prima. Maar misschien kun je er wél wat mee. En da's dan toch mooi! Maar je moet er wel eerst ff over nadenken. En dat nadenken is een stap, die we met 23 Archiefdingen willen bereiken.

Voor RSS wordt die stap nog niet of nauwelijks gezet, als ik eens een rondje langs de blogs van mijn collega's maak. En dat terwijl RSS zoveel voor ons soort diensten kan betekenen. Sterker: het gebeurt al!

Neem nou de talloze samen te stellen feeds die het BHIC aanbiedt. Regelmatig wordt er op onze forums of op nieuwe verhalen zo supersnel gereageerd, dat het niet anders kan of iemand volgt onze site via RSS. Een keer is toeval, twee keer ook nog, maar keer op keer op keer is iets anders. RSS in dit geval, of ik zou niet weten wat dan.

RSS is voor mij dan ook de perfecte manier (naast iets als e-mailnotificaties en zo) om klanten zich snel op de hoogte te laten stellen van nieuwe dingen op je website. Nu hebben we al feeds voor algemeen nieuws, voor nieuwe verhalen op de site en nieuwe reacties op de forums, maar er is méér mogelijk.

Wat te denken van een feed voor nieuwe foto's in de database? Of een feed voor nieuwe aanwinsten? Of - meer gepersonaliseerd - nieuwe archiefstukken met betrekking op een door jouzelf uit te kiezen onderwerp (vergelijk Het Utrechts Archief)? Of foto's van een bepaalde plaats? Nieuwe vermeldingen van bepaalde familienamen in de genealogische database (de functie die nu bijvoorbeeld de twee monitoren van Bob Coret hebben)?

Handig voor mensen, want ze hoeven niet meer naar de site te komen om te kijken of er nog iets nieuws is (en dan teleurgesteld te worden als er voor hen niks leuks bijzit). En het vergroot de doorloopsnelheid van dingen op onze website: er wordt sneller gereageerd op reacties op het forum, aanvullingen in databases worden sneller gespot enzovoort.

Gewoon doen dus, dat RSS.

Zien jullie nog meer mogelijkheden voor het gebruik van RSS door archiefdiensten? Je kunt hieronder je reactie achterlaten... of beter nog: blog erover! :-)

Plaatje

3 opmerkingen:

  1. Zo- aardige verzamelijng biedt Bob hier.
    Naast het feit dat je de informatie naar de gebruiker brengt, kun je met RSS ook de andere weg op gaan, namelijk dat je jouw RSS feed 'verkoopt' aan andere websites. Zeg maar zoiets als hiernaast met de Tweets van Christian gebeurt. Zoek daarom ook contact met gerelateerde websites in de gemeente of regio en leg hen uit hoe zij HUN website kunnen verrijken met informatie die van jullie afkomstig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Bob: Da's inderdaad een indrukwekkende lijst - zo hoort iedere site eigenlijk feeds aan te bieden - maar in het kader van deze post 'meer van hetzelfde'. Ik zocht inderdaad meer de voorbeelden zoals in de andere reactie. Nieuwe functionaliteit voor RSS dus.

    @23 Dingen: Goed voorbeeld dus!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.